söndag 18 januari 2015

Inga mammor på isen?

Söndagsmorgonen tillbringades på is. I en ishall. Våra pojkar har fått nya skridskor som behövde åkas in, och de plus en kompis kasade omkring med händerna i ett fast grepp om sargen tills de kom ihåg hur man gjorde och började åka på riktigt. Min man och jag lyckades hitta ett par vuxenskridskor ibland all den sportutrustning som flyter omkring på gården och eftersom de var lite för stora för mig och alldeles för små för honom så var det jag som drog på mig ett par extra sockor och åkte med barnen. Han servade med saft och knöt om skridskor och filmade framstegen.

Vi var i klar minoritet. Jag var den enda mamman på isen, som istället var full av pappor som stannade med sladd och åkte baklänges för att visa att de minsann också kunnat bli Henrik Lundqvist och få Head and Shoulders-kontrakt en gång i tiden.


Det är underligt hur svårt det är att rå på könsroller när det gäller barnaktiviteter. Och det är synd, för jag tror att sådant flyttar sig från generation till generation. Att lära barn åka skridskor var tydligen nästan uteslutande en pappa-aktivitet. På samma sätt som det är ytterst, ytterst sällan man ser en pappa vara med på babysång på öppna förskolan.Hittills har vi klarat oss rätt bra i vår familj och mest bara delat på aktiviteterna mer efter vem som är piggast eller har tid när aktiviteten ska äga rum. Ibland är det specialintressen eller talanger som får råda. Jag kör klätteraktiviteter på höjden, min man vattenaktiviteter på djupet. Till exempel. Men vi borde kanske bli ännu bättre? Alla kanske borde bli det? Åtminstone någon gång?

Vore det inte bra med fler pappor i ridhuset och på baletten och fler mammor i ishallen och på brottningen? Vissa saker har vi ju redan löst. Babysim och innebandy till exempel - helt könsneutrala aktiviteter, tydligen.

I alla fall hade vi kul och barnen är nu knäpptysta på grund av trötta skridskoben. En lugn eftermiddag, alltså. Med tid att blogga och fundera.

3 kommentarer:

 1. I Tävlingsdiscodansen och Tävlings Hiphop som mina tre tjejer håller på med är det faktiskt ganska jämt. Många pappor som är med på tävlingar och Våfflar hår, sminkar, sprayar glitterspray etc. Man måste alltid ha en av sina föräldrar med på Tävling. Jag skulle vilja påstå att det nästan är 50/50 om mamman eller pappan är med. Många gånger båda. Vi i styrelsen är alla kvinnor utom en, men förra styrelsen var det 50/50...så det varierar också. Bra tycker jag, blir kul när det är både mammor och pappor i en blandning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag låter skitbra, rent ut sagt. Mera glitterspray åt papporna!

   Radera
 2. Här har vi delat upp det så att pappan tar allt och mamman inget...

  SvaraRadera