torsdag 1 januari 2015

Monotasking

Har ni gjort några nyårslöften i år? Jag har en rad mer eller mindre officiella som är mer som nyårsönskningar kanske. Men en sak jag verkligen ska försöka göra under året är att hitta tillbaka till förmågan att fokusera på en sak i taget.
Tyvärr representerar 2014 det år då jag till sist, efter många års excellent jonglerande (tyckte jag själv) förlorade förmågan att multitaska. Tydligen är det bara två procent av befolkningen som klarar av att fokusera på mer än en uppgift eller sak samtidigt och göra alla saker lika bra. För de övriga 98% så kommer en av uppgifterna vi utför att bli sämre, hur mycket vi än försöker. Nu vill de flesta av oss 2010-talsmänniskor gärna tro att vi är en av de 2%, men oddsen är ju att vi inte är det.

Jag började så sakteliga inse att min koncentrationsförmåga bara blev sämre och sämre. Men samtidigt så fick jag fortfarande så fruktansvärt mycket gjort att jag bara fortsatte. Att jag kanske skulle ha kunnat göra ett bättre jobb om jag haft ett större fokus kändes nedprioriterat. Jag menar, är det något vi prestationsprinsessor födda på 70- och 80-talet blivit matade med de senaste åren så är det ju att good enough är good enough! Så då fick det vara det.

Och till slut tappade jag bara förmågan att koncentrera mig. Jag kunde börja på ett projekt i ett rum, och sedan bara lämna det och fortsätta med något helt annat, utan att ens inse att jag inte var klar med det första. Förrän jag kom tillbaka till rum nummer ett och hittade en halvlagad måltid eller en öppnad färgburk eller vad som helst... och jag började också göra saker utan att ens inse att jag gjorde dem. Jag kunde tänka "Oj, jag måste verkligen leta rätt på mitt svarta hårspänne" och sedan, när jag väl fick tid att leta så hade jag någon gång, någon stans redan gjort detta. Och hårspännet satt redan på plats på huvudet. Utan att jag mindes själva letandet.

Därför ska jag (och har övat under julhelgen) ägna mig åt monotasking, eller singletasking. Jag ska göra en sak i taget och träna på att fokusera bara på den. Hittills går det ganska bra. Nu ska jag gå och fokusera på att läsa klart en bok, till exempel. Utan att teven är på, och mobilen får vara i ett annat rum.

3 kommentarer:

 1. Att monotaska är lösningen på mycket. Jag tror företagen och organisationerna som tror sig spara pengar på kontorslandskap inte inser vad det gör för kvaliteten och kvantiteten på produktionen... Och att jag som chef dessutom ska sitta mitt i ett kontorslandskap och ta in all information och jobba med allt samtidigt... Det säger sig självt att det är dömt att misslyckas. Nu kraschade jag innan jobbet gjorde det, men det var nog hugget som stucket, och handlar mer om att jag har etik och moral...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste en studie som visade att multitasking var lika dåligt för hjärnans utveckling som marijuana, men jag valde att inte ta med den just i inlägget :-D

   Radera
 2. *ler* Inte för att det är bra att multitasking är som marijuana, utan för att många saker äntligen make sense. Tänk - det där har jag gått omkring och trott.. Och det kanske visar sig att det inte var helt dumt att tro så..

  kram Åsa - och god fortsättning!

  SvaraRadera