onsdag 4 juni 2014

Bota västerländska kvinnors hunger

Efter en natt av bristfällig sömn strösslad med så komplicerade drömmar att Freud kunnat författa ett nytt banbrytande verk om han levat, så orkade jag inte riktigt med världen på förmiddagen. Jag drog mig undan till mitt arbetsrum under lunchen för att titta på ett TED-talk istället för att socialisera med folk. Givetvis är det så, att då man egentligen är för trött för att tänka, så hittar man de absolut underligaste klippen. Jag hade till exempel inte frontallobskapacitet nog för att inte klicka på den här föreläsningslänken:
Från TEDxSF - Nicole Daedone
Orgasm: The Cure for Hunger in the Western Woman

(och här lämnar jag lite utrymme för er att titta på klippet ifråga)

Först trodde jag om att det handlade om någon sorts fysisk hunger - jag var som sagt trött. Sedan insåg jag ju att det handlade om den psykologiska hunger som ofta diskuteras inom till exempel feminismen och som vissa tror kan orsaka allt från ätstörningar till utbrändhet. Det handlar om en önskan att bli sedd som kvinna och inte som en icke-man, och Nicole Daedone är inte den första som försöker på något sätt reclaima den kvinnliga orgasmen.



Däremot har hon paketerat vad som egentligen är en västernfierad version av en viss gren inom tantra-yoga på ett väldigt kommersiellt sätt på sin hemsida: http://onetaste.us/ där man bland annat kan lära sig en femtonminuters version av vad som kallas orgasmisk meditation. Jag har egentligen inga åsikter om metoden annat än att den säkert är rätt trevlig att använda och inte kommer att göra någons intima liv sämre - men jag har andra frågor.

En fråga jag faktiskt satt och funderade på är hur känsligt det här ämnet fortfarande verkar vara. Om man går till original Youtube-sidan så har klippet fått drygt 600 kommentarer, vilket är mycket i TED-mått mätt. De allra flesta av dem är mycket förbannade på antingen sina manliga partners eller sina kvinnliga partners eller på Nicole Daedone själv. Sedan finns det en liten mängd tummen upp-kommentarer och till sist en uppsjö av kommentarer i stil med denna: I watched this hoping I could masturbate to it but my Penis walked out of the room at7:38. :( 

...och den var en av de rumsrenare.

Så - den egentliga frågan är - av alla de ämnen som diskuteras på TED-sidorna (massmord, sjukdomar, ekonomisk kollaps, hemliga budskap i reklam) varför är det detta som folk blir så upprörda över?

Ja, det hade jag inte förmåga att tänka ut något svar på idag i alla fall. Men kanske jag kan drömkanalisera Freud eller Jung i natt igen och ta reda på det. I så fall blir ni de första att veta.

4 kommentarer:

  1. Inget engagerar som sex, särskilt inte om det är sex och kvinnor som är i fokus...

    SvaraRadera
  2. Förlåt en analfabet: TED-talk??? Förstår att jag missat något...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Technology, Education, Design-talks: några av världens bästa föreläsare (med vissa undantag) som håller 15-minuters föredrag.

      Radera
  3. Tack Ergo att jag inte var ensam om att inte fatta :)

    SvaraRadera