torsdag 5 juni 2014

Om jag hade ett slott...

Så vore jag förstås pank. Eller helt utarbetad. Eller djupt ogillad av mina vänner pga flitig uppanvändning av deras kunskaper och goodwill. För det är nog egentligen bara de tre alternativen man har när det kommer till sådana byggnader för en vanlig, icke-kunglig person. Just nu vimlar ju den svenska landsbygden av slott och herresäten som är till försäljning. Har man någonstans mellan 4 och 25 miljoner till övers så kan man köpa sig en redig massa arkitektonisk historia. Kolla gärna på Hemnet med nyckelordet "herrgård" och se vad som dyker upp.

Jag har varit på ett slott idag för personaldag medelst lerduveskytte (alla lever fortfarande eftersom skyttet var av laservarianten). Det var ett mycket vackert och anrikt slott som ska förbli namnlöst av den anledningen att det också är mycket eftersatt. Vad jag förstår är det nya ägare, eller något i den stilen, och allmänskicket kanske förbättras så småningom, så jag vill inte sabba förutsättningarna med en dålig recension. Men oj. Vad mycket jobb där fanns att göra. Och vad tydligt det syntes att ägarna inte hinner med!

Kristallkronan från en av salongerna. En sådan skulle jag vilja ha i mitt badrum, om det inte vore för det att där är det 2.40 i takhöjd och kronan var 1,5 m bred. Skulle vara som att ha en julgran i kristall bredvid badkaret.

Jag, som har svårt att hinna med min egen trädgård på 3000m2 bara ryste av tanken på att ens börja med denna lilla bit av slottsparken:
Och som ni till och med kan urskilja på bilden, så var det fullt med ogräs i grusgångarna, häckarna började tappa formen och pionerna var fulla med löss. Jag tyckte det var smått jobbigt att titta på faktiskt, för jag föreställde mig själv som ägare och vad det skulle krävas i timmar och pengar... och så såg jag att alla dörrlister behövde målas... och alla möblerna i konferensen var från 90-talet... och plåttaken på flygelbyggnaderna flagade...

Nä, det kanske är bäst att nöja sig med en vanlig gård istället. Det är inte som om mina rabatter är ogräsfria heller!

Sedan spöar det som f-n också på just det här slottet...

Undrar om ett spökslott kostar mer eller mindre på hemnet? Det ska jag ta reda på härnäst.


2 kommentarer:

  1. Wow, e vore nåt...
    Julgran i kristall :D
    Jag som ääääääälskar blingbling... :)

    SvaraRadera
  2. För att bo så krävs massor av pengar att anlita kunnigt folk för.... Och den där kristallkronan är väl som den döskallelampan på Tom Tits jag suktar efter, de är inte gjorda för att hänga i vanliga hem... Tyvärr...

    SvaraRadera