onsdag 25 juni 2014

Politiskt inkorrekt

I bloggvärlden så måste jag få meddela att jag inte lämnat Cypern än. Jag måste skriva ännu ett inlägg och det här är ett extremt politiskt inkorrekt ett. Men jag måste ändå få kommentera ett fenomen som har blivit aktualiserat de sista två åren - vilken nation som räknas som världens sämsta turister. Jag har alltid undrat över hur sådana titlar uppstår och också alltid undrat hur mycket sanning som egentligen ligger bakom myten. Det kan ju vara så att det mesta är hitta på eller självuppfyllande profetior? Man har läst att tyskar alltid snor solstolar, alltså fokuserar man helt och hållet på den ende tysk som alltid gör detta.

För några år sedan var ju svenskarna väldigt illa sedda i alperna eftersom de åkte dit och söp skallen av sig och såg man någon tjej som var för full för att stå på benen på någon grekisk ö så var hon vanligen brittiska. Just nu, dock, så går ju titeln europas sämsta turister till: (trumvirvel) ryssarna. Här kan ni läsa om några av skälen: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1209411/Russians-snatch-worst-tourists-crown-Germans--hiding-sunloungers-ROOMS.html

Alltså, jag försöker vara allt annat än fördomsfull. Men efter en vecka på Cypern fick jag ett ryssfrispel på en kvinna (återkommer till detta) och var nu också fullt övertygad om att alla ryska män ser ut så här:

Klädda i Speedos, med platta rumpor och korkade frisyrer, samt att alla ryska kvinnor under 40 ser ut som fnask oavsett deras egentliga yrke.Det enda som skiljer verkar vara prisklassen - har de råd att köpa Louis Vuitton och Prada så ser de bara ut som lyxfnask istället. Dra ni efter andan? Fint, för det gjorde jag också åt mina egna tankar. Och så förmanade jag mig å det strängaste. Jag sade åt mig själv att ha ett öppet sinne. Att inte köpa fördomarna.

Så hände det igen. För tredje gången. Samma ryska småbarnsmamma störtade med dödsförakt rakt framför mig, grabbade tag i skeden jag näääästan hade lagt handen på i all inclusivebuffe-kön och började fylla sin tallrik med mat medan hennes tvååring (igen) stod bakom och höll henne i benet, stortjutade och naken med undantag av en bajsblöja som var så överfull att det rann utmed benet. Alltid trevligt i en restaurang.

Jag försökte räkna till tio. Jag hade tid, jag förstår stressen av att vara småbarnsmamma och så vidare... Men jag kunde inte. Istället kände jag hur hela kroppen drog ihop sig i någon sorts kyligt raseri - och när kvinnan vände sig om en bråkdel av en sekund för att plocka upp nästa sked så mötte hon min blick. Jag har aldrig sett någon blekna, bocka huvudet och ge sig av så snabbt. Förmodligen såg jag lite mordisk ut. Och efteråt så skämdes jag lite för att jag klart och tydligt skrämt henne.

Så vad har jag åstadkommit med den här bloggen då? Förmodligen ingenting, utom att jag ytterligare befäst myten om oss svenskar. Att vi hela tiden betraktar oss som så himla överlägsna och rättrådiga var än i världen vi är att vi ofta känner en lust att ändra och rätta på förhållandena där vi befinner oss.

Jo, och så vill jag bara säga att det borde finnas en lag. Mot Speedos.

3 kommentarer:

 1. Du är i alla fall medveten om dina fördomar, det tycker jag är positivt. Eller så intalar jag mig det för att jag själv försöker att inte blunda för mina fördomar och att detta ursäktar dem lite...?
  JA Speedos är fruktansvärt!

  SvaraRadera
 2. Hahaha, tack för dagens garv !!! :)
  Nja, speedos är väl inte det snyggaste direkt o ja, ryssar o tyskar är hemska människor ;)
  Ha en skön kväll !!

  SvaraRadera
 3. Hahaha, alla har vi fördomar, de är de som påstår att de inte har det som är farliga!

  SvaraRadera