lördag 5 maj 2012

Supermånen

På söndag natt får vi en ny supermåne att titta på om vädret är klart. Sist det hände (vad jag kommer ihåg) var det i mars månad och det var fortfarande massor av snö på marken. Alltså var det dagsljus hela dygnet runt. Vi var ute på natten och tog bilder. Den första är från då månen steg upp:


















...och den andra är från klockan 3 på natten, tagen med en slutartid på två minuter:
















När jag bodde inne i stan märkte jag aldrig särskilt mycket av fullmånen, men här ute på landet är kontrasten mellan fullmånenätter och andra otroligt stor. Inte bara blir det en väldig skillnad på hur ljust det är i huset, utan det rör sig mycket mer utomhus. Nattaktiva rovdjur har festnatt och då måste bytesdjuren röra på sig de med. Det är rena autobahn genom trädgården. Undrar om vi fortfarande har det där vargparet kvar i närheten, förresten? Vore kul att se dem på natten.

Planen för helgen blir i alla fall att försöka sova lite extra i förväg, och blir det för ljust på söndag natt så tar vi ut teleskopet och får en närmare titt på den där supermånen. Och kameran får följa med också.

Lite synd att vi inte köpt en kopplingsanordning som finns till kameran, så man kan använda teleskopet som objektiv. Det hade varit perfekt till söndag natt. Nåja, påminn mig till nästa supermåne, är ni snälla!


3 kommentarer:

  1. Teleskop... ja jävlar. Månen is the shit. Kanske därfr jag drömde att jag sprang ikapp med döden i natt och att jag mötte honom och skrattade elakt när han missade mig. =)

    SvaraRadera
  2. Supermåne!! Jo - det skall jag allt titta på! Vi bor precis i utkanten av ett utkantbostadsområde i en liten stad så här - i Ätradalen - är också kontrasterna fantastiska!! Otroligt fina bilder du visar!!

    SV: Surdegshotell?? Jo. Det är ett likaledes fånigt påfund i storstaden Stockholm - då jag antar att det är samma typ av människor som BESTÄLLER och ODLAR nässlor - där en viss typ av människor vill vara Geeeeenuiiiiiina, jordneeeera och 'bakk to bejsik'. De gör stora surdegar. Men har inte tid i sitt 'bisssi' liv att röra i dem - så de checkar helt enkelt in dem på 'hotell'. Där någon annan sköter rörandet. Åt dem.
    Baaaaahhh - säger jag bara...

    SvaraRadera
  3. Sömnlös natt då alltså... Fast jag kan passa på att ladda mina kristaller med extra superkrafter!

    SvaraRadera