onsdag 8 oktober 2014

Dollar babies

Vad skulle du göra om du tjänat alla de pengar du tycker du behöver för typ tre livstider på din konst? Ja, de flesta kommer väl på att de ska dela med sig på något sätt till andra. Vissa skänker pengar till svältande barn eller stöder något naturprojekt, och andra väljer att hjälpa dem som är på väg "upp" inom samma konstform, t.ex. genom stipendier och annan ekonomisk backning.

Stephen King, som ju har haft all den framgång man kan önska som författare har gjort något riktigt coolt. Det finns inte andra ord för det. Han har lagt ut ett tjugotal av sina noveller som inte har uppköpta rättigheter och erbjuder dem för en dollar till unga filmare. De får adaptera och visa filmen, men inte tjäna pengar på dem. Man ansöker om att få rättigheterna - och sedan bestämmer The King om man får dem eller inte.

Jag och en elev som också är ett S.K.-fan stod och tittade på utbudet med gapande munnar för några timmar sedan, och ja - vi kommer definitivt att göra ett försök att få filma en novell under nästa år.

För som alla vet, en King-roman blir sällan bra film.

Men novellerna! Ack, novellerna...

Här är länken till sidan: Dollar babies

Jag kan avslöja att en av mina favoriter är novellen Here there be Tyghers. Den skulle jag gärna göra. Men det kan bli komplicerat att få tag på en tiger, förstås.


2 kommentarer:

  1. Sååå coolt! Men vad menas , inte tjäna pengar på dem? Ska filmerna inte få dra in några pengar alls, eller kan de i alla fall ta så pass betalt att det täcker deras kostnader? Jag kan ställa upp som tiger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får inte ta betalt för att visa filmen och man får inte sälja den. Så inte ens för att täcka kostnader. Man får finansiera med spons eller bidrag eller crowd funding innan, men inte efter att det finns en färdig produkt.

      Radera