lördag 4 oktober 2014

Känn dig själv

För en månad sedan meddelade jag ju att jag skulle ta mig an en fotoutmaning som var lite främmande för mig. Varje dag under fyra veckor skulle jag ta en selfie för att sedan lägga ihop dem och se om jag lärde mig något om mig själv under processen. Samtliga foton skulle vara oredigerade. Förebilden till denna utmaning är denna kvinna:


Hon heter Rebecka, och dokumenterade under sex års tid sin kamp mot en sjukdom som får den drabbade att dra ut sitt eget hår som ångestlättare. (Jag var nu inte lika smart som den här tjejen, som lyckades ta alla sina foton på samma ställe varje dag och i samma format - men i alla fall). Hon gjorde det som en form av terapi för att kunna acceptera ett utseende och mående som hon ibland inte ville kännas vid.

Här är mitt mycket kortare selfieklipp, hastigt inkastad mellan bakande av hallonpaj och tvättvikning på eftermiddagen:
 

Vad har jag då lärt mig av detta? Tja, att jag förmodligen inte kommer att fortsätta med detta! Jag, som i vanliga fall har mycket tålamod när det gäller att ta bilder, verkar inte kunna motivera mig själv till att ta några snygga bilder alls av mig själv. Jag slarvar med ljus och skärpa och jag vet inte allt... bara lyfter mobilen och trycker. 

Men på ett annat plan så måste jag hålla med om att det finns en poäng i att se sig själv på bild riktigt mycket under en sammanhängande tid. Man får ett ganska fast och realistiskt grepp om hur man ser ut. Ingen jätterisk för att tro att man är snyggare än vad man är eller fulare än vad man är. Man vänjer sig vid sig själv, helt enkelt. Jag har också lärt mig att:

1. Jag aldrig ler så tänderna syns på bilder jag tar själv.
2. Jag är 40.
3. Jag är helt okej med hur jag ser ut som 40.
4. Det syns på en gång hur jag mår i ansiktet. Minsta trötthet eller sjukdom finns där att studera.
5. Jag har nästan aldrig starka färger på mig.
6. Mina ögon blir mer framträdande ju äldre jag blir. Det var konstigt. Om tio år är jag en anime-gumma.
7. Jag behöver ladda ner den där ljusförbättrar-appen till min nya telefon

Och så mycket mer var det inte. Men prova gärna, den som känner att de inte gillar att se sig själv på bild eller i spegeln. Där tror jag det finns lite nytta att få.

2 kommentarer:

  1. Då behöver inte jag göra det jag blir fånigt glad varje gång jag hittar en bild på mig själv. Det händer sällan eftersom det är jag som fotar i familjen, men jag försöker låna ut kameran till ungarna så ofta jag kan... Fast om jag nu skulle göra det här skulle jag ju få MASSOR av bilder att glädjas åt. Efter att min mobil föll i backen och glaset sprack så blir selfies suddiga, så jag får vänta tills jag byter ut den mot en hel mobil...

    SvaraRadera
  2. Kul idé - lite i alla fall... Jag tycker att jag är så löjligt ful att jag inte orkar dock. Och ovanpå detta är jag mycket lite fotogenisk.

    Men du är fin!

    Kram

    SvaraRadera