tisdag 18 december 2012

Kränkta människor

Svenskar är riktigt bra på att vara kränkta. RIKTIGT bra. Det behövs inte mycket för att vi i detta "landet lagom" (HA!) ska slå näven i bordet och skrika "Nu får det vara nog! Nu har de skitit i det blå skåpet! Nu är det krig!"

Den som tycker annorlunda kan ju slänga ett öka på alla pseudodebatter i senaste månadens media om papparkakors vara eller inte vara och Kalle Anka och hej och hå.

Vanligen orkar jag inte bry mig. Jag har inte energi att tycka något om till exempel tecknade figurer i ett tre kvartslångt, dåligt klippt program vars enda merit egentligen är att det har visats jäkligt länge fast bara en dag om året.

Men idag stötte jag på en kränkt, medelålders kvinna i tidningen som fick mig att skratta tills tårarna rann.

68-åriga Yvonne Ekensjölde sökte nyligen juridisk rådgivning. Hon är nämligen oerhört upprörd över att hennes, HENNES!!! efternamn används på en av figurerna i nya storfilmen Hobbit.

Jo-ho-hooo-då! För om man översätter namnet på Thorin Oakenshield så blir det ju Torin Ekenskölde, och det är minsann nästan detsamma.

– Det är som att få ett slag i ansiktet. Jag anser att vårt namn inte ska förknippas med sagofigurer. Jag tycker faktiskt att det är kränkande, och det är kränkande att de inte har hört av sig i ett tidigt skede för att höra hur vi ser på det, säger Yvonne Ekenskjöld, 68.

Detta säger Yvonne till Aftonbladet idag.

Med viss ironi påpekar sedan artikelförfattaren att Tolkiens första version av Hobbit kom 1947 och att han därmed var lite före med namnet... speciellt som (och det var här jag började asgarva) Yvonnes familj tog namnet Ekenskjöld år 2000.

Ett slag i ansiktet. Jo, kyss mig...

Hela artikeln finns här:

Och här kommer det lite dvärgar (jo, man får kalla dem för dvärgar när de är från Midgård, PK-folk)

p.s. Nej, jag har inte sett Hobbit än.

p.s. 2 Ja, jag ska gå i mellandagarna med vännen T.

p.s. 3 Jo, jag tycker åtminstone en av dvärgarna är lite "het" om än lite väl hårig.

8 kommentarer:

  1. Den var helt klart rolig....snacka om att kränka en människa, eller...moahaha

    SvaraRadera
  2. Haha..ja underbart underhållande med vad som är kränkande för människor i vårt land...Men ibland måste det bara ha slagit slint i huvudet på folk...Påminner om Maciej Zarembas artikelserie om lärarhögskolans kränkningar mot elever...Som t ex när en elev kuggade i en tenta och ansåg sig kränkt av läraren för den sakens skull! Ibland är det svårt att välja, skratta eller gråta...Men dagens historia - din välserverade historia - gav inga andra alternativ än ett vrålgarv! Tack för det!

    SvaraRadera
  3. Jösses, vet inte om jag ska skratta eller gråta ... stackars krakar ... väljer skrattet - det är roligare så! :)
    Trevlig kväll till dig!/Mormor

    SvaraRadera
  4. Bwaha ha ha ha ja vänta till Hornstötarna och Bältesspännarna börjar höra av sig. Själv är jag djupt kränkt över att jag inte fick vara med och rida som statist i Konungens återkomst. BAH!

    SvaraRadera
  5. Hahahaha, det var faktiskt extremt roligt! Kränktheten tar sig till nya nivåer!

    SvaraRadera
  6. *Asgarvar* Ja jösses kors vad lite man har att göra nuförtiden! Fu fanken vad man kan bli kränkt.. Ärligt talat? Hon kan ju inte vara riktig någonstans...

    kram

    SvaraRadera
  7. Allt för några minuter i rampljuset. Att ljuset avslöjar en massa dumhet tänker de inte på. Ooops.

    SvaraRadera
  8. Ja jisses.... Alla länder har ju sina baksidor, och svenskarna är onekligen väldigt bra på att gnälla. Som sagt, bästa är kanske att inte bry sig alls. Kram!

    SvaraRadera