torsdag 6 december 2012

Vilken färg har julen?

För dig, alltså? Jag menar inte mode och trendmässigt - för där hänger jag inte med alls. Jag vet inte hur julen ska se anno 2012.

Nä, jag menar: vilken färg har din jul, när du tänker dig den?

Lugn och vit, som backe efter backe med nyfallen pudersnö?















Midvinternattsblå som en långsam promenad hem från julbordet?















Traditionellt röd och varm?
















....eller gyllene?
















I mitt huvud har julen nästan alltid den sistnämnda färgen - underligt nog. För jag tror aldrig jag har pyntat en gran med guldkulor, jag har aldrig på mig ett guldsmycke (förutom vigselring) - på det hela taget tycker jag att det där med guld är lite...överdrivet.

Så varför är alla mina tankar om julen lite guldpudrade?

Jag tror det beror på ljusen.

En av de absolut mysigaste saker jag vet, är då jag går runt i huset mitt i svartaste julnatten och ljuset från adventsljusstakar och stjärnor ger allt lite svagt, gyllne ton. Eller då man kommer hem på kvällen och ser julbelysningen på husen - också guld mot djupblått och svart.

Nu, i LED-lampornas tidevarv gäller det att vara lite försiktig. Det gäller att inte köpa för starka och för vita lampor. I alla fall om man som jag, vill förgylla omgivningen lite extra på julen.

3 kommentarer:

  1. Vackert och tänkvärt! *ler* Mina jular är nog också mycket det gyllene. Blandat med rött. För trots att jag har begränsat med julpynt, är det jag har rött. Det blir fint till vårt mera traditionella kök. Midnattsblått är också vackert... Men vitt är det inte... Har lite svårt för sterila vita hem med vita julgranar..

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Jag har kört lite olika stuk...men det är nog mkt silvrigt som snö med en del rött också...ja o nån guldkula. En gång för länge sen pyntade jag granen med enbart blått bara för att det var modernt då. Sen dess har jag nog ingen vidare koll på modet..

    SvaraRadera
  3. Om man ska välja kör jag på rött. Jag ser den röda tomeluvan, de röda pumlorna (julgranskula för er som inte kommer från Norrbotten) och alla vackra röda juldukar.
    Allt gott!

    SvaraRadera