torsdag 27 december 2012

Om Hobbit - an unexpected journey

Som utlovat - vad tyckte jag då om första och ack, så efterlängtade Hobbitfilmen? Självklart gillade jag den. Jag vaknade i morse med musiken (Score from the Shire) i huvudet. Men hur förklarar man filmen objektivt och för dem som egentligen inte är fans av de tidigare filmerna? Hmmm...

Ja, till en början så skulle jag föreslå att man bekantar sig med själva bakgrunden så man är i rätt mind set. Jag tror det blir svårt att greppa det hela annars - två timmar och femtio minuter i 3D som dessutom motsvarar ungefär femtio sidor i den lilla tamsa till bok som The Hobbit är.

Tänk er detta: tänk er en film där producenten/regissören säger: "Bugdet? Pengar? Det är väl en världslig sak!!" och sedan bara kör.

The Hobbit: an unexpected journey är mer, MER, M E R av allt.

Det går inte ens att räkna eller ens sia om antal dataanimerade minuter, ett helt nytt kamerasystem för 3D har konstruerats bara för den här trilogin och herregud - med tanke på den enorma positiva exponering av Nya Zealands natur som den förra trilogin gav så hade ju produktionsbolaget i princip frikort att leka var som helst i hela landet.

Om man tänker sig detta drömläge, parat med en medvetenhet hos både Peter Jackson och Andy Sirkis om vilka höga förväntningar fansen har haft på uppföljar-trilogin, och det ansvar (och press) det måste ge - så är det så självklart att resultatet blir en film som rullar som ett 200-vagnars godståg över en. Scen på scen på scen proppfull av information, effekter, hisnande tagningar över makalösa scenografier och sedan en guldälskande drake som grädde på moset.

Jag har hört att det är en hel del kritiker som inte gillar filmen. Som tycker den är överdriven, obalanserad, effektsökande och saknar dramaturgisk stringens.

Japp. Så är det.

Men det här är inte kritikernas film.

Det är fansens film. Bara deras.

Så mitt råd till biobesökare är följdaktligen: tyckte du Sagan om Ringen-filmerna var "sådär", men herregud, gå då och se något annat. Det här är inte din typ av film.

Till dem av er som verkligen gillade Sagan om Ringen - enjoy the ride. It's a great one.

Här kommer en bit av produktionsbloggen. Titta gärna.

5 kommentarer:

  1. Har lovat sonen att gå med honom på Hobbit-filmen på jullovet, men fick stränga order om att läsa (om!) boken först. Det är inte min genre, det är jag ganska säker på redan nu. Jag kan inte ta längre läs-pauser än en halvtimme i taget, för då hinner jag glömma vem som är vem och var de är nu igen och hur de ska komma därifrån. Jag misstänker att denna glömska orsakas av att jag inte riktigt lyckas arbeta upp något verkligt intresse. Men vad gör man inte för att bonda med barnen? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, fast med lite barnasinne kvar så gillar man filmen ändå. Plus att dvärgarnas samspel är jättekul för vuxna som fattar de lite finare nyanserna som kanske går den yngre generationen förbi.

      Radera
  2. Öh, är det Howard Shore som gjort musiken?

    SvaraRadera
  3. Gillade inte Ringenfilmerna och tänker inte se den här.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Min man såg den innan jul och sa igår att han kunde nog gå och se den med mig också... Får se om det kanske blir bio ikväll

    SvaraRadera