fredag 27 december 2013

För snygg för att fortplanta sig

Ja, som ni fattar så gäller inte rubriken mig. Nej, då. Utan en person som jag precis stötte på inne i "stan". Låt mig förklara.

Det är som ni vet vanlig jobbdag idag, och jag var alltså på väg från ett trevligt arbetsmöte till hemmets lugnare vrå. På vägen var jag bara tvungen att stanna för att hämta ut ett paket, och där, på utlämningsstället träffade jag en yngre bekant jag inte sett på ett tag. (Den här personen ska få vara anonym så till den milda grad att den hädanefter benämns med pronomenet "hen") Som många andra hade hen återvänt till hemstaden över jul och - som många andra - gått på krogen på juldagen.

Det hade gjort personen ifråga mycket, mycket dyster. Inte en enda person hade varit intresserad av att bryta upp hens sextorka och singelskap ens för kvällen.

Inget ovanligt, tänker ni kanske. Men till saken hör att denna "hen" är så... ja, rent av vacker att man tycker det borde vara hur lätt som helst för hen att hitta någon åtminstone för kvällen. Hen är en klockren tia, en sådan där människa som det nästan är lite läskigt att titta rakt på för det blir för distraherande. Av många olika skäl är jag sedan länge immun mot effekten av den här personen, och kan se förbi snyggparalysen. Så jag kan också se att hen blivit uppriktigt ledsen över att ingen ens tagit chansen till ett vi-är-ju-ändå-bara-hemma-över-helgerna-hångel.

Efter att ha levererat några kärnfulla och förhoppningsvis tröstande plattityder skildes vi åt och jag började fundera över det här med koinofili. Kortfattat och mycket förenklat är det en biologisk teori som går ut på att vi väljer att fortplanta oss med människor som så lite som möjligt sticker ut från mängden. Evolutionen tuffar stadigt på framåt då, eftersom om man så att säga genetiskt staplar alldaglig människa på alldaglig människa, så blir vi automatiskt snyggare som art. Man har gjort försök där man morfat 64 kvinnors ansikten på varandra (där alla enskilda kvinnor rankars högst som en 3-4 på den berömda 10-skalan) och då kommit fram till detta:
 
32 stycken alldagliga mäns ansikten morfade tillsammans ger detta resultat:
 
Ett objektivt sett ganska tilltalande resultat på ett lite androidliknande sätt. Extrem skönhet, förstår ni, räknas precis som extrem fulhet som ett fortplantningshinder. Avvikande. Som albinism inom djurvärlden. Den största chansen att en person med sådana avvikelser ska kunna fortplanta sig, är att den träffar en person med exakt samma lyte. Men inte ens då är det säkert att det "blir något", eftersom även personerna som har lytet är genetiskt programmerade att gilla de mest normala av normala.

Om däremot det lyckas för en person med en extrem avvikelse att fortplanta sig, då sker det något intressant. Enligt teorin sker ett evolutionärt hopp. En utveckling som annars skulle ha tagit 200 år kan ske på ett par decennier. Låter inte det intressant?

Så, med det i åtanke vill jag uppmana alla er singlar därute som ska gå ut i mellandagarna och festa på nyår - varför inte göra mänskligheten en tjänst och ragga upp den där personen som ni annars skulle anse som alldeles för toksnygg för att ens försöka med? Ni har ju trots allt evolutionsteorin på er sida - oddsen är att den där supersnyggingen tycker att det mest åtråvärda i världen är en helt alldaglig person. 




3 kommentarer:

  1. Hahaha, hur hittar du all den här skumma forskningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. US National Library of Medicine, i original en doktorsavhandling från university of Stellenbocsh, 1994 - här är länken: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8176954

      Radera
  2. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
    I'm getting fed up of Wordpress because I've had problems
    with hackers and I'm looking at alternatives for another
    platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.



    my website: how to grow taller

    SvaraRadera