tisdag 15 april 2014

Årets sommardrink

Jag tittar bara in för att berätta att jag nog av misstag snubblat över något som kan bli årets sommardrink 2014 åtminstone för dem av oss som gillar syrliga och kalla saker.

Man tar valfri mängd citronlikör och/eller citronvodka och blandar i ett cocktailglas tillsammans med detta:

"Italiensk" bubblande citronlikör som säljs för billig peng på Lidl just nu. Funderar på att hamstra ett antal flaskor.


















Sedan tillsätter man krossad is och dricker med ett sådant där snyggt rostfritt kort sugrör a la 20-tal på solig plats och livet är rätt okej.

Jag har också upptäckt det perfekta sättet att göra krossad is till drinkar snabbt:

Just det - ungarnas slushy maker. Men försök inte hälla i hela drinken, för den klarar varken citrussyra eller alkohol. Det vore en fyndig idé annars. Litegrann som när vännen S. provade att göra champagne genom att kolsyra vitt vin i Soda Streamern.

Det funkar inte heller.

Men man får städa köket sedan.





5 kommentarer:

  1. Men alltså åh! ÅH! Jag måste nog till Lidl i morgon.

    SvaraRadera
  2. Lidl... Då är det väl gjort på kemisk citronsyra? Ja, jag har fördomar, massor av fördomar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innehöll: vatten, 12% citronsaft, socker och citronsyra. Inga e-nummer alls. Inga onaturliga konserveringsmedel. MEN - gjord långt från Italien :-) I själva verket gjord i Irland. Hopp iväg till Lidl med dig, och bearbeta lite fördomar :-D

      Radera
    2. Sorry, just citronsyran bekräftade mina fördomar...
      "citronsyra, är en av livsmedelsindustrins mest använda tillsatser. Men trodde du att ämnet, med det oskyldigt klingande namnet, var tillverkat av citroner, så trodde du troligen fel.


      Medlet, som har en antioxidativ, konserverande men framförallt surhetsreglerande effekt i allt från krossade tomater till läsk, är idag i själva verket en rent bioteknisk produkt.

      Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt. Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte sällan framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra.

      Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.


      Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater."

      Radera
  3. Suck - inget för en annan tant då.. Kram

    SvaraRadera