måndag 29 september 2014

Hogwarts school of prayer and miracles

De senaste dagarna har det skvalpat omkring en historia i media som handlar om hur ett fan som kallar sig Proudhousewife har skrivit om kapitel från Harry Potter-böckerna och lagt upp dem på en sida för fan fiction. Det är bara det, att istället för trollkarl får Harry veta att han är kristen. Han ska nu till Hogwarts skola för bön och mirakel, där han träffar en lydig Hermione, en Ron som går i Slytherin och ja, Dumbledore är skolans kyrkoherde/rektor.
Ni som någon gång tittat in på någon fan fiction-site vet att de som skriver där inte direkt skäms för att uttrycka sina mest...äh, vågade fantasier om de olika karaktärerna och deras eventuella eller fortsatta äventyr. I Youtube-klippet nedan kan ni till exempel se en bit från The Graham Norton show där James McEvoy och Michael Fassbender pratar om den fan fiction och fan art som gjorts baserat på deras påstådda bromance:


 

Kort sagt, vi är rätt vana vid nätets skumma undersida vid det här laget. Därför är det lite intressant att notera hur fruktansvärt upprörda folk blivit av att någon försökt skriva om Harry med ett kristet budskap. Den läsarstorm som uppstått är alltså mer omfattande än samtliga protester mot till exempel den fan fiction där en underårig Hermione blir trekantad av Fred och George.

Sedan är frågan om inte alltsammans är en fejkberättelse. Den där Proudhousewife kanske är påhittad av någon som skrivit det hela som en satir för att belysa ignoransen hos den kristna högern. Det är mycket möjligt. Men det kan också vara på riktigt. Man ska ju aldrig glömma bort att Fifty Shades-succén började med ett fan som tyckte det var för lite sex i Twilight och skrev om de böckerna.

Här är länken till artikeln och till ett kapitel från Kristna Harry, då.

3 kommentarer:

  1. Intressant att det rasas mot ett kristet budskap, annars brukar det ju vara islam som beskylls för att försöka förändra alla till sin tro...

    SvaraRadera
  2. Ja jösses vad med skräp det finns på nätet! Och vilka "sociala-tester" man omedvetet utsätts för! Är det en fejkad sida, är det inte? Är syftet att undersöka tittarstormarna som kommer, eller är det inte det? Jag kan faktiskt ibland bli snurrig - och det gör mitt jobb som svenskalärare sååååå mycket svårare - källkritik? Släng dig i väggen!!

    Kram

    SvaraRadera