tisdag 16 september 2014

Världens sämsta miljonär

Nu i dagarna har Marcus Perssons företag Mojang sålts till Microsoft för den facila summan av 18 miljarder kronor. Eftersom allt som rör Minecraft är familjeangelägenheter i det här huset så har vi förstås pratat om saken. Äldste sonen är vid den mogna åldern av tio år orolig för uppköpet, eftersom "Det alltid blir så stora förändringar när spel köps upp." Jaså. Och sedan tillade han "Ja, sedan är jag orolig för Marcus och Jens och dem. Vad ska de göra nu?"

Ja. Vad gör man egentligen när man har 18 miljarder att disponera? Det är sådana summor som man har svårt att begripa. Man kan bygga en ny bro till Öland, till exempel. Eller en egen motorväg från Stockholm till Västerås som löper parallellt med den andra... så man får köra själv. Och man kan köpa 1 800 Bugatti Veyrons att köra på den.

Eller också kan man bjuda hela Norrköping på trerätters middag på finkrog. Eller köpa alla slott i hela Sverige (utom de kungliga).

Jag skulle vara en urusel miljardär. I själva verket skulle jag vara en urusel miljonär (även om snart var och varannan människa som äger en betald bostad har tillgångar som överskrider miljonen, så det ordet har snart förlorat sitt höga värde). Jag har inte förstånd nog att göra av med mycket pengar och misstänker att det skulle kräva en lång process för att få mig att gilla det. Jag gillar att göra av med små pengar på saker som är värda mer än det jag betalat. Som att hitta chokladkakor där man får två för priset av en, eller då man kan köpa rea-trosor för 10:-

Visst har  jag mer köpkraft nu och köper stora, vuxna saker som bilar och gigantiska soffor och så, men det ger mig inte alls samma "thrill" som då jag kommer hem med ett par skor som det var 50% rabatt på! Förmodligen har det att göra med att jag klarade mig på pyttelite pengar väldigt, väldigt länge när jag var tonåring och flyttade hemifrån så himla tidigt. Då var det nya kläder eller den senaste CD:n som var status (ja, så gammal är jag!) och jag tror det hänger kvar.

Så fick jag 18 miljarder skulle jag förmodligen inte investera dem eller köpa lyxkryssare eller något i den stilen... jag skulle åka på en på en resa till något varmt land och bo på vanligt hotell, och sedan komma hem och fortsätta handla på rea av gammal vana.

Men förhoppningsvis gör killarna för Mojang något mycket, mycket roligare än så. Som (så som det föreslogs på en radiokanal idag) hyra ett vattenland i en vecka och fylla bassängerna med rosévin.

Det vore kul.

2 kommentarer:

  1. Åhh 18 miljarder. Inte riktigt lika mycket som 40 000 miljarder, men ändå mycket! Jag vet precis vad jag skulle göra! Skapa mitt drömkonferenscenter!

    SvaraRadera
  2. Jag skulle nog oxå vara en dålig miljonär-miljadär...
    Jag har för mycket respekt för pengar för att vräka ut till hö o vä...
    Men det vore skönt o slippa ha ont i magen varje månad i slutet när räkningarna ska betalas...

    SvaraRadera