söndag 14 september 2014

Saker man bara gör

Lagom till lunch idag gjorde familjen sitt för demokratin och röstade. Det är verkligen ingen omständlig process där vi bor. Vi röstade i den vallokal där barnens fritidshem ligger och det tog inte ens fem minuter eftersom vi var helt själva. Hade det inte varit för det faktum att röstkontrollanterna var vänner till oss och vi var tvungna att prata lite om barnens maskerad och om förra cafékvällen - ja, då hade vi varit klara på kanske 40 sekunder.

Det var knappast den pompa och ståt som finns runt vissa vallokaler (där olika kandidater röstar, till exempel) eller den idioti som finns runt andra lokaler, där grupper delar ut flygblad för att övertyga folk inte rösta alls. Men det är inte heller så svårt och komplicerat som folk gör det till. För mig har demokratiska omröstningar alltid varit något man bara gör. Men det är en stor grupp av svenskarna som känner att de behöver motiveras till att rösta, och de blir allt fler.
För cirka ett och ett halvt år sedan satt jag på ett föredrag av en chef från Volvokoncernen som berättade att svenskarna är rätt unika i det faktum att precis allt ska motiveras för dem. Vi är nationernas motsvarighet till en intelligent men inte alltid så produktiv tonåring som kan räkna matte D utan problem men som inte kan acceptera rakt av att man måste duscha varje dag för att inte lukta illa. Ni har alla hört eller alla haft de diskussionerna, där den ena föräldern till sist bara ryter: "Gå nu och duscha, annars åker datorn ut!!"

Inte undra på, då att de politiska partierna kör med allt skarpare och skarpare skrämseltaktik... det räcker helt enkelt inte att motivera med mjuk övertalning  och sunt förnuft när någon tycker det är för jobbigt för att ens orka försöka förstå.

Jag skulle kunna tänka ut en lång, lång rad av saker man som vanlig människa i Sverige skulle kunna bara göra utan att det behöver motiveras, allt från stora saker som att ta hand om barn man faktiskt satt till världen till att plocka upp skräp som ligger mitt framför fötterna på en fastän man inte var den som lade dit det. Men av alla dessa saker så känns det ändå som om demokratiska val inte borde vara nödvändigt att sälja in till någon...

Risken är, att i en kultur där vi har alla möjligheter att välja precis vad vi vill helt förlorat förmågan att värdera och rangordna valen. Trots allt, borde det inte vara lite mer prioriterat att välja våra regeringsrepresentanter än att välja semesterresa? Och det orkar vi ju jämförsshoppa i veckor.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar