lördag 17 november 2012

Djur som kan klockan

För fem minuter sedan öppnade jag dörren och släppte in katterna för att äta frukost. De gör nämligen det vid den tiden. Vi släpper utom mellan 7.15 och 7.30 varje morgon, och sedan får de mat mellan 9.15 och 9.30. På eftermiddagen/kvällen öppnar vi dörren och ropar cirka en halvtimme innan solen går ner.

Och det funkar. Varenda gång.

Det är sådana där saker som gör att folk som påstår att djur inte har någon kognitiv process eller tidsuppfattning mindre trovärdiga. Förmodligen har de inte ens bott i närheten av några djur...

Jag tycker inte man ska förmänskliga djur - en katt är en katt. En hund en hund. De anpassar sig efter den miljö de lever i och tamdjur kan genom avel få förstärkta egenskaper som gör dem mer kompatibla med människor. Men de blir ju inte människor för det.

Däremot blir jag skitsur på dem som påstår att djur inte har någon själ. Förmodligen är det bara något sätt att göra det lite lättare för dem flesta att till exempel kött ungefär som att man under medeltiden på vissa ställen i Europa inte trodde att barn hade någon själ förrän de fyllde två. Det var lättare att hantera den höga spädbarnsdödligheten om man hade inställningen att det inte var en "riktig" person som dog.

Idag tror vi ju annorlunda. Vi sjunger för fostret i magen, vet att om mamman äter mycket stark mat under graviditeten så får bebisen en "Spicy palet" redan från början.

Kor kan också klockan, förresten. Grannens kor ställer upp sig på led varje dag de går på sommarbete. Prick klockan 15.45. Det är bra, ifall man inte har möjlighet att ringa Fröken Ur. Man kan ställa klockan efter korna. Fast bara en gång om dagen.

"...och var är maten? Klockan är faktiskt 9.45!"

3 kommentarer:

  1. Ha haaaa. Ja vi kallar Rangoon för "Mat och sovklockan". Han gnäggar när man är fem minuter sen för att ta in dem eller ut eller när man kommer med maten. Nog fan ställer djuren in sig efter rutinerna. Som tur ät, annars skulle de jamla efter livs konstant. =)
    När min förra katt Musse levde så hade vi ingen kattlucka. Då kunde jag gå till dörren och öppna den och då kom han runt hörnet. Vi lärde oss tidsintervallerna när han vill in.

    SvaraRadera
  2. HA! Jo. Här börjar Dillen gnälla tjugo minuter i sju varje morgon och då är han ändå dement, så de har koll. Hästar blir ju galna om man bryter tidsmönster. Ett jäkla gnäggande och rännande.

    SvaraRadera
  3. Klart djur har koll - och själ. Trams vore annars.

    SvaraRadera