onsdag 7 november 2012

Våld i småstäder

En av våra grannstäder har under hösten varit ett olyckligt litet centrum för elände och våld. Överfall och våldtäktsförsök. Förmodligen är händelserna procentuellt inte fler än i en större stad. Men eftersom det nu är en liten stad så märks allt så väldigt tydligt. Alla känner någon som känner någon som var inblandad.

Och då blir det så tydligt.

När jag stod på badhuset och såg jag tre kvinnor, lite yngre, som alla skulle in på samma pass på gymmet. De var ordentligt påpälsade och hade uppenbarligen cyklat. Och alla tre stannade direkt innanför dörren, tog upp mobilen. De ringde hem för att tala om att de hade kommit fram utan att bli överfallna i den beryktade cykeltunneln.

Jag undrar vad det gör med en stad? Den där känslan av att inte vara trygg i småstadsidyllen?

Undrar om det blir värre i en liten stad, slår hårdare än i en storstad?

Det är klart att det bara är en illusion att man är tryggare i en småstad - men den illusionen är så livskraftig. Är man i en storstad så tänker sig de flesta för när de går hem på nätterna, de undviker vissa områden, kanske tar med sig ett överfallslarm på löparrundan. Man är medveten om att saker kan hända. Och dem som överväger att flytta till staden gör det väl medvetna om problematiken - men tycker ändå att fördelarna är fler än nackdelarna.

Men i en liten stad? Utan egen polisstation. Där lokaltidningen inte har någon redaktion längre. Inget sjukhus eller akutmottagning. Om folk börjar känna sig otrygga där... då går det ack så fort nerför med fastighetspriser och företagsetableringar och inflyttning.

Det står i lokalmedia idag att polisen gör stora insatser i området, och jag hoppas det. Den där osäkerheten smittar. Och det går snabbt.

5 kommentarer:

  1. Ja, jag är super nojjig när jag är ute. Försöker att låta bli att gå ut när det börjar skymma. Folk blir ju påhoppade åt både vänster och höger just nu. Alla polisanmäler ju inte heller. Så det är en stor del som faktiskt hamnar i skymundan med. Otäckt är det!

    Problemet i vår lilla stad är att det är dåligt med folk ute på kvällarna och de få som är ute gör inget. De kan höra personer i nöd men bara struntar i det. Sedan finns det andra som får för sig att plocka fram högafflarna och facklorna och ger sig ut för att leta rätt på gärningsmännen. Ha ha ha...helt galet åt båda hållen.

    SvaraRadera
  2. Ja. Syster och systerdotter bor ju just i tocken där stad utan polisstation och med en skedd våldtäkt nyligen. Jävligt otäckt.

    SvaraRadera
  3. Fy så otäckt det är med en rädsla som sprider sig och smittar. Och som oftast innebär att kvinnor blir påverkade i vad de kan göra och var de kan vara...

    SvaraRadera
  4. Jo, sådant smittar snabbt. Och man är väldigt kvick med att peka ut skyldiga. Helst utländska sådana. Så det är inte bra. På något sätt alls.

    SvaraRadera
  5. Vad jobbigt! Ja, om de som gjort det inte skäms eller ens är oroliga för vad folk ska tycka så är det ju himla jobbigt.

    Jag tycker ofta att det är så från där jag kommer ifrån att folk ofta håller sig från att göra saker för det så snabbt kommer ut vem som gjort vad.

    Hoppas att det lugnar ner sig snart!

    SvaraRadera