onsdag 15 maj 2013

33 anledningar

En sak är säker: det kommer att bli värre innan det blir bättre. Vad jag pratar om? Jämställdheten mellan könen och hur bristen på balans yttrar sig i våld, objektifiering och förnedring. Ja, jag är definitivt feminist och nej, jag tycker inte att det ojämlika samhälle vi fortfarande har är männens fel. Båda könen är en del av ett samhälle där maktbalansen är ojämn.

Man kan inte äga makt. Inte ha den som en egenskap, som humor eller gott gehör. Makt är en relation, en dragkamp - total balans är helt omöjlig att uppnå och inte heller kan en enda part ha all makt.

Men en part kan ha mycket makt. Och då börjar den andra sidan dra åt sig dragkampsrepet. Ju mer sidan utan makt drar, desto hårdare sätter den andra sidan hälarna i marken och håller emot. Och snälla, se inte den ena sidan som bara manlig och den ena sidan som bara kvinnlig. Se istället maktsidan som de människor som vill ha allt som det varit och motsidan som dem som vill ha en förändring.

Det är många som har dragit i repet på allvar nu ett tag. Kvinnors rätt till självbestämmande, till rösträtt, till fri abort, till utbildning.  För bara 300 år sedan hade kvinnor inte rätt att försörja sig själva om de inte var änkor, alla beslut som rörde deras kroppar tillhörde helt lagligt deras fäder, deras män eller deras bröder. Kvinnor ansågs inte heller kapabla att studera på någon högre nivå, våra hjärnor klarade helt enkelt inte av det.

Men vi har kommit så långt sedan dess. Så långt att vi nästan är framme, vi kan se mitten på dragkampsrepet närma sig mållinjen. Den andra sidan är trött. Och då börjar fusket och fulspelet. Näthatet, våldtäkterna, objektifieringen, synen på kvinnor som en lägre klass av medborgare som måste tas om hand eftersom de själva inte vet vad de tycker och tänker.

Och det kommer att bli värre innan det blir bättre. Vi kommer att få se mycket fult och obehagligt de närmaste fem till tio åren.

Men vi måste ändå fortsätta prata och skriva om det.

Klicka på länken: 33 anledningar

3 kommentarer:

  1. Den berömda pendeln. Just så är det.

    SvaraRadera
  2. Visst är det så! Jag är ju feminist även för att min man och min son ska få det bättre, friare och mer valmöjligheter! Att min man inte ska behöva höra sin mamma säga att det är synd om honom som måste vara hemma med sina barn så mycket...

    SvaraRadera