tisdag 21 maj 2013

Snåljåpiga galenskaper

Ett av de bästa sätten att lösa kreativa problem är att koppla bort hjärnan helt ett tag och bara frisurfa skräp. Seriös läsning eller för bra musik/film/tv funkar inte, det är för engagerande. Nyheter funkar inte heller, då får jag antingen världsångest och blir deprimerad över allt ondsint beteende, eller också måste jag skriva något debatterande och vasst. Nä, det ska vara skräp för att lösa saker som layoutproblem eller platta texter.

Idag hittade jag några klipp ut dokumentärer om extrema snåljåpar. De gjorde mig en aning skraj, faktiskt. Vi är en ganska sparsam familj. (okej, väldigt) Vi har inga lån förutom mitt studielån, och idag kan jag ångra att jag tog dem fastän de är den gamla, trevliga sorten och jag då det begav sig inte såg något alternativ till det. Köper vi något så är det kontant, vi impulshandlar sällan, jag klipper man och barn istället för att de går till frisören och vi åker aldrig på den där sortens shoppinghelger som folk gör för att de tror sig spara pengar på det viset. Vi odlar grönsaker och rotfrukter och ser till att ta vara på frukt och bär istället för att köpa så mycket i affären. Mina köpstopp har ni hört om förr, dem ska jag inte prata om.

Men tänk om det förvärras? Tänk om sparsamheten långsamt eskalerar till det här?

 

Om ni tittar och kan hitta hela detta program - extreme cheapskates - så inser ni säkert också att dessa personer har vissa problem eller störningar som inte enbart har med snålhet att göra, men gemensamt verkar vara att det riktigt extrema beteendet utlösts av en kris. Tjejen i filmen som rotar i soporna efter oäten mat är en auktoriserad revisor som har en insatslägenhet i New York, och hade ett välbetalt jobb på ett IT-företag innan det lades ner. När hon fick sparken förvärrades hennes tillstånd - vad det nu är.

Tänk om man en dag kommer på sig själv med att spara pappershandduken man använder på restaurangtoan för att ta hem och torka sig i baken med? Tänk om man börjar spara sitt kiss i läskflaskor för att man inte vill slösa vatten på att spola? Tänk om man börjar tvätta kläder i duschen, medan man duschar själv för att slippa lägga pengar i en tvättomat?

Huvva. Finns det en omvänd lyxfällan, så borde de hitta dessa människor och göra ett tvärtom-program. 

4 kommentarer:

  1. Alltså, jag är helt för idén att ta vara på mat som slängs i onödan, men jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra det själv...

    SvaraRadera
  2. *ler* risken finns - till allt. Eller också att barnen går till extremer i andra änden. Har två bekanta som är uppvuxna så - mycket "snålt" men genomtänkt. Och de avskyr i dag sin uppväxt.. Och flyger till Thailand...

    SvaraRadera
  3. Lagom är bäst, alltså?? :-)

    SvaraRadera
  4. Fan spar inte alla sitt piss i flaskor?

    SvaraRadera