torsdag 17 oktober 2013

Novell av gästbloggare

Hörni, det är ju för-fredag som jag nu har hört att dagen kallas (visserligen trams) och jag tänkte därför tjuvstarta novellandet med en gästbloggares alster som kommit till mig via Tyskland. Författare är Carina Middendorf, som gör sitt bästa för att lära tyskarna om svenska seder och svenska språket. Hon är dessutom ett sant bloggfan till dem av oss som skrev på Ameliaportalen när det begav sig. Original-bloggdala. Här kommer del 1, i morgon lägger jag ut del två av Carinas:

Slippa ur fällan

„Nej, inte än“, tänkte hon sömnigt och vände på sig i sängen ett halvt varv. Sängen knarrade lite under hennes tyngd, men det var fortfarande precis lagom varmt och skönt under det tjocka duntäcket. Klockradion var obeveklig och eko-nyheterna halv sju basunerade ut sitt budskap även om hon inte lyssnade. En minut till eller kanske två, så skulle hon känna sig mer redo. Redo att ta itu med dagens uppgifter. Snart nog skulle hon höra Villes snabba små fötter springa in till henne och krypa ner under hennes täcke. Men så fort kroppen märkte att hon spände öronen för att lyssna efter fötterna, kände hon i magen att Ville inte skulle komma springande. Inte idag och inte imorgon. Aldrig mer. Hon skulle aldrig mer höra hans fötter rusa från sitt rum till hennes.

Hennes rum, var inte längre hennes rum. Det rum där hon nuförtiden tillbringade sina nätter och ibland delar av sina dagar, hade inget med henne att göra egentligen. Det var bara ett rum hon hyrt, varken mer eller mindre. Ville och hans syster Carlotta däremot sov hemma i sina vanliga rum, i sina vanliga sängar, med sin vanliga pappa inom räckhåll. Den enda förändringen för dem var att deras mamma inte längre låg där jämte honom när de vaknade. De hade kanske saknat henne i början, men små barn glömmer så snabbt, och Christian, han skulle snart hitta en ny kvinna, det var hon säker på. Och då skulle den ”gamla mamman” snabbt glömmas bort. Ensamma pappor som sköter barn och hushåll är högvilt bland kvinnor på singelmarknaden, det hade hon både läst om och sett i verkliga livet. Hon begrep absolut inte vad det var som gjorde outsövda, grötkladdiga män så mycket mer oemotståndliga än trötta och ofräscha ensamstående morsor, för de hade det minsann inte lika lätt på samma singelmarknad.  

Hon motstod frestelsen att ligga kvar i sängen, stängde av radion och slängde med kraft av sig täcket. Den kalla luften nöp tag i hennes nakna kropp eftersom hon inte tänkt på att sätta på elementet när hon kom sent hem från jobbet i går kväll. Hon hade varit så trött, att hon direkt klädde av sig, ladesig i sängen och somnade. Utan att äta, utan att ens borsta tänderna och framförallt utan att rättfärdiga sig för varför hon kom hem så sent. Kort hade hon hunnit tänka, att det varit rätt av henne att lämna familjen.

Hon hade faktiskt aldrig varit särskilt intresserad av familjeliv, utan alltid tyckt att det mest spännande livet var utanför den bur som våningen alltmer hade blivit för henne. Hon tyckte att det  var intill dödens tråkigt att hålla ordning på alla de där rutinerna som enligt Jesper Juul och allt vad det hette, de där familjerådgivningsgurusarna, är helt nödvändiga när man lever i en familj med små barn. Mat på bestämda tider, sova på bestämda tider och helst också leka pedagogiska, utvecklande lekar på bestämda tider. Hon tyckte verkligen inte att de där små barnansiktena som sa ”mamma” till henne med stor tillförsikt på något sätt vägde upp allt omak som de medförde. Hon hade aldrig känt av den där stora lyckan som moderskapet visst skulle vara. Hon tyckte mest att barnen var kravmaskiner, ivrigt påhejade av Christian, som totalt gick upp i sin papparoll och knappast kunde prata om annat än barnen när de någon enstaka gång träffade andra vuxna tillsammans. Hon tyckte att det var lite pinsamt, eftersom han inte verkade ha några som helst andra intressen sedan de blev föräldrar förutom sådana saker som att köpa nya vinterskor till ungarna och att fundera på om det kanske vore dags att anmäla Carlotta till simskolan.


Hon själv däremot var helt ointresserad av att hänga i en simhall och att hon dessutom förväntades att som mamma vara genuint intresserad och sitta med näsan pressad mot det immiga glaset i simhallens cafeteria för att inte missa ett enda av dotterns vattenstänk. Cafeterian, föresten? Fick man ens sitta i en cafeteria när ens barn lärde sig simma? Man kanske till och med skulle behöva vara inne i den varma, klorstinkande, fuktiga hallen? Och kanske rentutav själv vara i bassängen? Ja, vad visste hon om simkurser? Förutom den hon själv gått på som barn, så hade hon faktiskt ingen aning. Hon hade lärt sig simma i en iskall sjö en gång ett sommarlov för ganska länge sedan. Hon kunde inte minnas att det synts till några föräldrar där överhuvudtaget. Så vitt hon kom i håg, hade hon och alla andra ungar som skulle lära sig simma blivit ditkörda av en buss på morgonen och hemkörda igen lagom till lunch. På den tiden fick mammor ägna sig åt sina egna liv medans barnen lärde sig simma, göra kullerbyttor på elitgymnastiken eller rykta hästar i stallet bara de såg till att det fanns mat på bordet när barnen kom tillbaka. (Fortsättning följer i morgon)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar