lördag 25 januari 2014

Skämsmat

Förra veckan så diskuterade ett av morgonprogrammen på radio den sortens mat man gjorde när man kom hem från skolan i högstadiet och var sådär sjukt godissugen och det inte fanns något "riktigt" godis hemma. Det var ju fullt tydligt att alla hade sina hemliga laster åt det hållet, för deras telefoner blev omedelbar nedringda. Där var de som körde lite mainstream och gjorde chokladbollssmet men struntade i att rulla bollarna, eller de som gjorde sockerkakssmet och åt den direkt ur bunken. Sedan var det den mer rationella gruppen som blandade ut oboypulver med lite mjölk så det blev typ chokladsås, eller drack ljus sirap i huttar direkt ur flaskan.

Ja, sedan hade vi överpresterarna som faktiskt bakade något eller gjorde microkola. Det tyckte jag var att ha missförstått det hela. Har man hungern under kontroll så pass att man orkar blanda mer än tre ingredienser och dessutom vänta på att ugnen ska bli varm - ja, då är det inte panikgodis det handlar om. Däremot var det ju några som var riktigt innovativa. En man ringde in och berättade om sitt efter-skolan-före-träningen-mellis. Han bredde en limpmacka med smör, strödde på socker och lade ett lager kalaspuffar på tallriken. Så vände han smörsidan på mackan ner mot kalaspuffarna och bankade på mackan tills han hade ett jämt lager över hela skivan. Och så åt han. Beundransvärt. (Faktum är att tanken slog mig bara så där att den killen vore kul att ha sex med - men jag har ju i och för sig alltid hävdat att det finns en stark koppling mellan mat och sex).

Till sist måste jag ju nämna de personer som var så hard-core med det där med desperationsgodis att det nästan gick för långt. En tjej rullade bollar av smör i socker och åt (Jeez!) och en kille drack ur hostmedicinen, för den smakade lite lakrits. Det är att gå lite långt.

Jag har ju också haft sådan där mat man skäms lite för att man ätit. Svullat. Jag har gjort i runda slängar två skottkärror fulla av chokladbollssmet i mina dagar, det är jag säker på. Men framför allt minns jag den enorma MÄNGD av mat jag kunde äta till exempel i nian och ettan på gymnasiet. Jag kunde köpa en pizza själv och äta upp den på fem minuter utan att ens rapa. Nu brukar vi dela på två pizzor jag och mina söner och jag äter minst.

Hur är det med er? Vad käkade ni när ni var runt 14 - 15?


3 kommentarer:

 1. Haha, ja, det får jag klura på..
  Återkommer senare i bloggen om det :)
  Ha en bra dag !!

  SvaraRadera
 2. I den åldern hade jag nog inte sötsuget än, för det jag minns är limpmackor med smör och massor av klippt persilja på... Hur kunde det gå så fel sen, när jag var så ordentlig då?

  SvaraRadera
 3. *ler* skämsmat? Njaaaa, jag vet inte om det kvalificerar, men jag brukade hälla upp en skål med corn-flakes, bara så, utan något, och knapra i mig det…

  Kram

  SvaraRadera