torsdag 7 augusti 2014

Actionhjältinnans handbok

Det fina med att ha en bokcafe är förstås att få snoka i bokkassarna först, och igår hittade jag några riktiga pärlor som jag kommer att presentera vartefter. Den första läste jag medelst asgarv i morse.

Den heter alltså Actionhjältinnans handbok och gavs ut av DN förlag 2003. Den är mestadels skriven av en kvinna som varit stuntdouble för bl.a. Carrie Ann Moss (Trinity) och Jennifer Garner. Så vissa av tipsen i boken, som hur man får en MC att stanna på framhjulet funkar på riktigt...

Men nu var det inte därför jag föll pladask, utan för att varje kapitel börjar med ett citat från någon trevlig pre-2003-hjältinna. Den innehåller pärlor från den grymt ouppskattade Prinsessan Leia, från Trinity, Ripley (OCH Vasquez från Aliens - min favorit), Buffy, Scully, Clarice Starling - all the Girls. Jag fick till och med nöjet att läsa ett av mina favoritcitat från En kvinnas list:

Mike: Jag vet inte, jag börjar känna mig som...
Bridget: ...ett sexobjekt?

(Detta fanns under rubriken Hur du gör en man till din sexslav - bara så ni vet.)

Det är förstås ytterligare en fördel med att boken kom ut 2003 - de gnöliga tonårshjältinnorna som egentligen inte gillar sex får inte vara med - så inga Katniss eller Tris eller andra småtjejer.

(Actionhjältinnan studerar manualen i sin hemliga grotta...äh. jag sitter i tvättstugan.)Så vad innehåller boken, då? Ja - den tar upp ämnen som hur man hanterar de ödöda (dödar dem - inte trånar efter dem med plutande underläpp, om de inte är snygga som David Boreanaz, för då kan man likt Buffy välja att ligga med dem istället) hur, man skyddar ett barn från monster, hur man kuvar motståndaren med piska, hur man avslöjar en seriemördare osv. Här har ni ett exempel:Vilket faktiskt beskriver exakt vad man behöver göra om en oväntad förlossning inträffar, så det var lite kul...Eller den här ovärderliga kunskapen:

Hur man tar sig genom ett rum fullt av laserstrålar genom diverse yogaövningar. Kort sagt - den här boken är egentligen en genomgång av kvinnliga actionprotagonister inom film på ett mycket kul sätt. Så den ska få följa med mig till jobbet om en vecka!

Först måste jag givetvis bara bläddra igenom den en gång till så jag inte missat något extra användbart knep. I så fall återkommer jag med det!

2 kommentarer:

  1. Åhh, vill ha! Men jag hade hoppats att det fanns lite Xena med i den, hon är min favoritaktionhjälte! Och hon födde barn under väldigt stressande förhållanden tycker jag mig minnas. Belägring eller tillfälligt stridsuppehåll....

    SvaraRadera
  2. DEN vill jag läsa!!! Underbart! Mitt alter-ego är WonderWoman så.. Himlars vad bra det varit om hon varit med!

    Kram

    SvaraRadera