måndag 25 augusti 2014

Husmorsfilmer

The boys are back in town - and some of them are actually girls! Vad jag vill säga med detta är att det har rullat in nya och nygamla filmklasser på jobbet nu, vilket gör dagarna så mycket intressantare och samtidigt så mycket jobbigare. Hur som helst. Medan jag förberedde för de kommande veckorna genom att titta på gamla valfilmer på filmarkivet.se hittade jag en liten skatt! Husmorsfilmer från 1950 - 1970-talet. De är som att titta in i en historiebok från sin egen barndom (och längre bak). Så här beskrivs de av filmvetaren Tytti Soila:

På femtiotalet började man i Sverige skörda resultaten av den politik som hade stakats ut av de "sociala ingenjörerna" och samhället präglades av optimism. De tre honnörsord som för samhällsplanerarnas program förtätades i hette tillväxt, full sysselsättning och prisstabilitet. Man skulle kunna säga att det fanns - både i samhället och hos enskilda individer - en strävan efter bättre förhållanden på många olika plan. Detta fick sitt uttryck i önskan att ersätta det som ansågs förlegat med det moderna, en process som inletts under trettiotalet men avbrutits av umbäranden som orsakades av det andra världskriget. Den "målinriktadhet" som nu präglade det nya samhället sträckte sig ända in i hemmen, och ett intressant dokument för den här tiden är Husmors filmer. Dessa filmer, som ser ut att inte bara marknadsföra produkter för hemmet utan även den nya tidens ideologi, producerades av ett bolag med samma namn från år 1952 till 1976. Bolaget samarbetade med Kooperativa Förbundet, Statens Institut för Folkhälsan, Hemmets Forskningsinstitut och många andra mer eller mindre officiella instanser som hade att göra med hus, hem och familjeliv. Filmerna visades på dagtid gratis i biograferna på ett par hundra olika tätorter runt om i landet. De var synnerligen populära och sågs årligen av mellan 300 och 500 000 åskådare. Många människor berättar om hur de själva eller med sina mammor slank in i bion under en shoppingtur och informerade sig om senaste nytt inom hemdesign eller matlagning. Husmors filmer hade ett starkt demagogiskt tilltal och riktade sig främst till kvinnan i hennes egenskap av den person som stod för familjens mesta inköp. 

Varje program bestod av ett antal kortare avsnitt som i huvudsak rörde sig inom fyra områden: 1) hemmets faktorer som till exempel matkultur, inredning, byggande och bohag, 2) aktiviteter i hemmet som kunde innebära information om olika tekniker för städning och matlagning, eller familjesamvaron och fritidssysslor. Ännu ett tema fokuserade på 3) familjemedlemmarna: kläder, hälsa och utseende men också deras inbördes relationer, eller familjens gäster och umgängesregler. Ett överordnat tema för alla dessa tre var 4) den ideologi som var tämligen enhetlig och signalerade att meningen i och med ett hem är att skapa och upprätthålla "de tre t-na": trevnad, trygghet och tillväxt. 


Så här i valtider är det extra intressant att se dessa filmer! Hur filmen skapar samtiden och samtiden skapar filmen. Kort sagt, samma mekanismer jag redan tjatat om i inlägg om IKEA. Och för alla er som också älskat Historieätarna, så är detta exempel på lyyyyysande underhållning. Autentisk sådan!

Här är länk till ett av dessa program från 1975 (Med Lasse Berghagen som värd!!!)
http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=747&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3dhusmors

Ha det så roligt. Välj ert eget födelseår, vettja, om ni är gamla nog att ha det med :-)

2 kommentarer:

  1. Ohh, det känns som om du öppnat porten till en enorm tidsslukare för mig, jag försöker stå emot...

    SvaraRadera
  2. Jag ångrar själv litegrann att jag började - så intressant ur så många synvinklar, nostalgiskt, feministiskt, sociologiskt, historiskt...

    SvaraRadera