måndag 4 augusti 2014

En enda liten vecka

En enda liten vecka har jag kvar på den här semestern och i Mälardalen har augusti hittills varit het som en bakugn och liksom... avvaktande. Idag är ett utmärkt exempel. Just nu blåser det halv storm, men vinden är varm. Det är som att stå mitt i en gigantisk hårtork. Den sortens vind som man kanske förväntar sig någonstans i närheten av ekvatorn, men inte här i norden, direkt.

Jag ska erkänna, den här sortens väder gör mig bara rastlös och orolig. Det är för varmt för att ta sig för något jobb på allvar och för blåsigt för att bara ligga stilla. Överallt i trakten går det dessutom omkring oroliga bönder och tittar på åkrarna. Det säger "frrräääässss..." så fort man rör sig i närheten av havren, så torra är stråna. Men i axen är det fortfarande grönt, och det är nu ett rent vågspel om allt hinner mogna innan det kommer en gigantisk åskstorm och slår ner alla korn på marken. Och då blir det klent med pengar.
















Jag undrar lite vad en sådan här vind kallas? Det finns ju vindar med namn - som Chinooken (indiannamn för snösmältande vind i klippiga bergen) eller Mistralen, som är en kall fallvind i Rhone-dalen. Denna borde ju höra till någon av de mer dramatiska vindarna, som Siroccon - en het, torr, dammfylld vind som blåser i Nordafrika. Eller... Khamsin (som i princip verkar vara samma vind bara på våren istället) Oh, eller varför inte en Simoom, som ibland rör upp röd sand från Sahara och blåser den med sig norrut, så att det ibland regnar rött "blodregn" över nordsjökusten.

Så länge det blåser så här är det väl i alla fall bara att ge upp sömnen och gå brandvakt istället. Regnet ska inte komma förrän på onsdag. Då är det välkommet.

3 kommentarer:

  1. Ja lite märkligt att vissa länder har namn på sina vindar men inte vi, inte på det viset i alla fall.
    REGN vore väldigt väldigt välkommet här också.
    Det får gärna regna hemma i Vimmerby denna vecka så att solen kan lysa nästa när jag är ledig

    SvaraRadera
  2. Regn vill vi ha, i lagom mängd, så vi slipper vattna gräsmattan. Och lite svalare tack, så jag kan gå upp ur källaren... Men nu när jag ska tillverka fyra dräkter till dräktparaden i augusti är det i och för sig bra att jag inte kan gå upp ur källaren...

    SvaraRadera
  3. Så vackert med alla namn på vindar!! Jag hade nästan glömt bort dem! Tack för påminnelsen.

    SvaraRadera