torsdag 23 augusti 2012

10 000

...besökare har den här bloggen haft sedan jag startade den i mars. De flesta av dem är förstås av bloggstammisar. Ett måste och en livlina för den med tangentbordsdiarré och behov av lite feedback.

"Blogito ergo sum" - som en visare bloggerska än jag myntade.

Vad ska man skriva om då, vid ett sådant jubileumsinlägg?


När jag tänker på 10 000 så är det första som dyker upp beteendevetarna/forskarna som kom fram till att 10 000 timmar är den magiska gränsen där man övergår från att vara kunnig till att bli expert.

Visst, man kan väl tycka vad man vill om det. Jag tror till exempel att om man har en viss talang för något så går det fortare. Det känns ändå som om det ligger något i det.

Jag tänker så här - en normal arbetsvecka är 40 timmar. Låt säga att man på ett år jobbar kanske 2000 timmar. Alltså uppnår man expertis på cirka fem års tid. Det låter rimligt.

Jag började genast räkna ut vad jag kan kalla mig expert på.

Dessa ämnen klarade jag med god marginal:

- Att skriva. Där tror jag har varvat expertisen några gånger om eftersom jag skrev min första berättelse med en riktig handling när jag var runt fem år. Och nu jobbar på heltid med detta sedan ganska lång tid tillbaka.

- Att analysera böcker. Samma sak där. Jag lärde mig läsa när jag var fyra, och den första gången jag på allvar började fundera på hur en bok var uppbyggd måste jag ha varit kanske tio år gammal.

- Att uppfostra barn. Hela processen skyndades ju på av att jag hade båda pojkarna hemma på heltid tills det år de fyllde fem. Jag tror jag sammanlagt varit ifrån dem en veckas tid på de nästan åtta år jag haft dem.

- Att vara lärare. Jag jobbade heltid som lärare på åtta år, och var samtidigt tränare och instruktör.

- Att tvätta. Det är ta mig fan en deprimerande expertis att ha. Jag började tvätta familjens kläder när jag var 13, fortsatte över en pojkvän eller två till min nuvarande egen familj. Det är konstant jäkla tvättande i tjugofem år, det.

- Att ha sex. Lite förvånande den där punkten. Men jag har räknat efter, och - ja. Där har jag i alla fall använt tiden på ett bra sätt, verkar det som. Det hjälper förstås att vara i långa förhållanden, om man först måste leta rätt på en ny partner varje gång så blir inte statistiken lika god. Risken finns ju också att man träffar en del 4-sekunders män, och sådan drar ju ner snittet.

- Se och analysera film. Lätt passerat. Lätt.

Jag skulle kunna skriva att jag är expert på att träna, för där har jag lagt ner ännu mera tid... men jag har ju inte tränad samma idrotter hela tiden, så jag avstår. Jag har också varit gift i tio år, men det är mer som ett tillstånd, jag kan inte betrakta det som en "skill".

Goda bubblare i sammanhanget är:

yogan
cyklandet
fotograferandet
trädgårdsarbetandet
TV-tittandet
matlagandet
bakandet
husdjursskötsel
städning. *suck*

Upplys mig nu - vad är era expertområden??

5 kommentarer:

  1. Oj, så roligt! Måste fundera lite!

    SvaraRadera
  2. Ja, vad skulle det kunna vara... Jag tror inte det finns nått jag gjort i 10000 timmar, mina jobb har alltid varit så många olika saker... Bred men inte djup....

    SvaraRadera
  3. Läsa/analysera böcker, baka/laga mat, undervisa/leda grupper kommer in på listan utan att jag inte ens behöver räkna timmarna. Lite tveksam är jag till upfostra barn, för det är en jäkla skillnad på bebisar och 12-åringar, så även om jag har tillbringat mycket tid med telingarna, kan jag inte påstå att jag har expertstatus just där.

    SvaraRadera
  4. Vilket tänkvärt inlägg!!! Jaha du - en fin utmaning det *ler* Den tåls att tänka på.

    Kramar

    SvaraRadera
  5. Jag kom på ett par saker som jag förmodligen aldrig kommer att uppnå expertkompetens på: måla snygga streck med flytande eyliner och att måla nagellack på högerhanden. Antagligen är jag inte tillräckligt triggad..?

    SvaraRadera