fredag 24 augusti 2012

Skumtomtar

Två inlägg på en fredag! Jo, jag tackar jag. Men denna insikt var lite för bra för att inte dela med sig av (tyckte då jag och vännen T. som hade en intressant köksbordssejour på eftermiddagen).

Jag och T. har känt varandra i runda slängar 23 år, vilket betyder att vi
a) är medelålders
och
b) var med "då det begav sig"

Vi kan alltså utan alltför stor svårighet komma ihåg saker som börjar med frasen "Minns du hur..."

Idag började jag med meningen:

"Minns du vad som krävdes när vi var femton-sexton för att man skulle betrakta en kille för skum?"

"Vad menar du?" undrade T.

"Jo, när man var femton så kunde man ju säga: Han är riktigt skum, hans förra tjej kom på honom när han satt och tittade på nakna tjejer på datorn."

"Ja, eller: Han har ju haft två tjejer på två år, det är skumt mycket, tycker du inte!"

Så var jag tvungen att ställa följdfrågan:

"Men när höjdes skumfaktorn? Om jag säger: 'Han verkar riktigt skum' nu för tiden så betyder det att han och exfrun har satt eld på varandras bilar under skilsmässan och det har försvunnit två miljoner från firman. Eller att han har importerat ryska postorderfruar som sedan mystiskt försvunnit."

"Sant. Hade man vetat det när man var femton hade man förmodligen tagit killen med två flickvänner och hållit käften."

Det är en halkig skala, det där. Om det sedan beror på ökad empati, större livserfarenhet, en insikt om att alla har bagage... faktum är att det har hänt. Skumtomtarna idag är mycket "skummigare" än de var för tjugo-någonting år sedan.

Undrar vad som skulle krävas om man gav sig ut på dejtingmarknaden idag?

Skumfilter?

Skumsläckare?

Eller ett femtonårigt förkläde som står bredvid och skriker: "Men Oh my Gooood, inte HAN! Vilken skumtomte!!"




6 kommentarer:

  1. Haha....finns en viss sanning i detta. Antingen har världen blivit skummare, eller vi medelålders blivit skarpare i blicken...gillar iaf att äta skumtomtar! / Magdalena

    SvaraRadera
  2. Det där med ords värde är ju väldigt märkligt. "H"- ordet till exempel som för en del tjejer idag verkar vara helt normaliserat.Där är det tvärtom, "värdeminskning" eller vad man ska kalla det.....:) Ha en trevlig fredagkväll!

    SvaraRadera
  3. Ja, tröskeln blir sannerligen läge och lägre hela tiden. Tror nog det är bra att ibland checka av med sitt femtonåriga jag...

    SvaraRadera
  4. Jodå, här får jag höra av tonåringen vilka av mina manliga bekanta som är "skumma" (för den delen kvinnor oxå..) o vilka som är cooooooooooola.... :)
    Ha en skön kväll !!

    SvaraRadera
  5. Go for the teenage-apron!! ;))) Jo, det där är allt lite knepigt det... Är dock fortfarande ruskigt kräsen. Tror jag. Har inte dejtat på snart 20 år. Så länge som jag känt maken.. ;))

    Kram

    SvaraRadera
  6. Jag kör hårt med skum. Men min gradering av när man är skum är nog på den där första nivån. Sen övergår det till att vara galen. Eller "läskas". Som för övrigt blir "karlar" när man skriver det på självstavningsgrejen på mobilen.

    SvaraRadera