tisdag 14 augusti 2012

Är det en riktig genre?

En stor del av mina bloggrubriker numera verkar innehålla frågetecken. Jag måste verkligen vara förvirrad. Eller undrande. Kanske frågvis? (där kom det ett frågetecken till)

Det jag undrar över idag är om man verkligen kan kalla "mammaporr" för en riktig litterär genre. För dem som inte stött på den här termen än, så är den tydligen sprungen ur ett försök att fylla ett behov hos den läsekrets av mammor och medelålders kvinnor i åldern 30 - 50 som läst ungdomslitteratur som Twilight och Hunger Games och saknat sexet. Eftersom förlag ständigt översvämmas av "fast i/med"-manus* så plockade de upp några av de mest välskrivna och marknadsförde dem listigt med layouter och synopsis som liknar de populära ungdomsböckerna.

Jag antar att benämningen "tantsnusk" känns ute.

Men är verkligen "mammaporr" bättre? Vad skulle den manliga motsvarigheten vara? Kan någon tänka sig ett förlag som börjar marknadsföra böcker under genren "pappaporr"?

Skulle inte tro det.

Det hela känns lite konstigt. Lite som när man letar efter bilder på  Disneys Den lilla sjöjungfrun till ett barnkalas och efter ack så få klick hittar bilder där Ariel får sig en treudd på något för barnaögon olämpligt ställe...

Dessutom tror jag att stilen och estetiken börjar bli för vanlig. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men nu petar alla serier som gillas av stora, kvinnliga målgrupper in extragrafiska sexscener. Speciellt de som görs på HBO. Det är standard och med andra ord inte särskilt intressant alls. Jag blev härom veckan tipsad om en speciellt het scen i en serie jag följer. Till min förvåning kom jag på mig själv mitt i scenen att tänka: "Men varför valde regissören den vinkeln? Och varför var det ett klipp där?"

Jag tror inte det var den eftersträvade reaktionen.

Nä. För mycket. För vanligt. För tråkigt.

Fram för det originella och det egna, inte fler efterapningar.




*Stolthet och fördom fast i nutid, Michael Connoley fast i Sverige, Twilight fast med älvor - ni vet...

3 kommentarer:

  1. Om man inte är mamma då? Socialt freak - porr? =D

    SvaraRadera
  2. Nä, mammaporr är inget för mig. Jag läser massor, men jag vill att handlingen ska gå i rask takt framåt. Om det då är med sexscener för sion egen skull, inte för handlingen, då gäspar jag mig raskt förbi dem för att komma vidare i handlingen... Och associationerna till ordet blir HELT fel!

    SvaraRadera
  3. Nope, inte hört uttrycket. Och tycker att det låter så där...

    Kram

    SvaraRadera