torsdag 12 september 2013

Vuxna människor

I morgon ska jag åka på en specialvisning på en lokal filmfestival med en filmklass. Den består av män i åldern 19 - 29 och jag har hittills hunnit hota dem fyra gånger med att jag kommer att tvinga dem ha på sig reflexväst, gå två och två och hålla handen om de inte uppför sig som Ansvarstagande Vuxna Människor.

Men så hade jag möte med bokcaféets styrelse ikväll, och insåg att det där med vuxenheten kanske är lite klen även hos människor som är 15-20 år äldre än mina elever. En av männen hade till exempel lyckats gå i sömnen efter en kräftskiva, och istället för att som han trodde, kliva in på toa så föll han handlöst rakt nerför trappan från andra våningen med ett ljud som hans fru beskrev som "någon som knuffar en tung byrå utför trapporna". I fallet hann han, enligt uppgift, tänka två tankar: 1) Det här kommer att göra ont! och 2) Jag måste rulla ihop mig till en liten, liten boll!

På samma möte satt en man som hittills åkt sin nya, stora crossmotorcykel i vanliga kläder och med Bierkenstok på fötterna. Han fick nyss se sin kompis köra på en sten i full blås på fyrans växel och därmed tog det tvärstopp och ambulans fick tillkallas. Det hade "Gett honom en liten tankeställare". Jaha.

Åh andra sidan, fick jag också veta att en tredje person på samma möte nu har gått i pension. Vid fyrtiofem års ålder. Han har lagt ner sin rörmokarfirma och jobbar nu bara någon gång ibland om och när han känner för det. Han hade förstås lite andra pensionärsdrag redan innan. Till exempel betalar han inte med kort, för de "Funkar aldrig". Istället går han och tar ut kontanter på sin bank. Vilket är en prestation, eftersom den banken är kontantlös. När han kommer in så sätter han sig i en soffa, och så får en av personalen gå och ställa sig i bankomatkön med ett av bankens uttagskort och hämta kontanter ÅT honom.

Det är kanske att bli lite väl vuxen.

Det kanske är vi som ska ha reflexvästarna istället - speciellt som vi alla ska träffas och ha kräftskiva på lördag.

4 kommentarer:

  1. hahaha, superroligt inlägg. Men sen fastnar jag på pensionären på 45 år... Jag vill oxå gå i pension. NU!

    SvaraRadera
  2. *skrattar* jag reagerade precis som Freja! Jag vill oxå!! Nu!

    SvaraRadera
  3. Då får ni skola om till rörmokare först, tjejer! ;-)

    SvaraRadera
  4. Jag tänkte faktiskt på det här häromdagen. Så kallade vuxna män. gubbar, som leker tonåringar. En lärare till Plutos äldsta dotter (17 år) skriver på fejjan och kommenterar elevarnas, i alla fall tjejernas, minsta blinkning. Han gillar alla bilder och skriver "ni äger" osv. Gubbjäveln är ca 50 år. Sen har vi Plutos farsa som är 67. Han tog bort mig som "vän" på fejjan men vågar inte prata med oss. Han leker tonårsliv med barnbarnet som han vill ska bo där till varje pris. Fy fan.

    SvaraRadera