måndag 4 november 2013

Heja BR Leksaker!

Det är sällan jag i bloggen uppmuntrar till konsumtion, och helst inte innan jul. Men jag kan bara tala om att jag kommer att handla barnens julklappar i år på BR leksaker. Varför? Jo, för att de har skapat en leksakskatalog utan flick- och pojkleksaker. Utan rosa och blå sidor. Det är ta mig tusan värt en fanfar och ett hipp-hipp-hurra!

Vad har då BR gjort som jag tycker är så bra? Jo:
1) Sidorna har vit bakgrund med en röd BR-flik.
2) Man har inte delat i flick- och pojkavdelning, utan efter lämplig ålder.
3) Sidorna där det visas t.ex. leksaksspisar, maskeraddräkter och spionleksaker kallas helt enkelt för "rollspel". För det är ju det de är. Oavsett om man väljer att dammsuga eller slåss med ninjasvärd.
4) Både flickor och pojkar leker med alla typer av leksaker, som



... de har alltså inte gått i 70-talsfällan och övermarkerat genustillhörighet som i barnböckerna från den epoken då mammorna konsekvent var mekaniker och papporna sjuksköterskor.

5) I de fall där leksakstillverkaren bestämt färg på katalogsidan (jo, det kan de om de är tillräckligt stora) som vid Barbie och Star Wars, har man vakt att inte visa bilder på barn alls. Bara på produkterna. På så vis slipper barnen få en fingervisning om vilka de är som man riktar reklamen till.

Kort sagt, jag är jättenöjd. Och BR kommer förmodligen att bli det också. Varför? Jo, för att min son gjorde för första gången på länge något som förmodligen kommer att generera en längre önskelista. Han bläddrade igenom HELA katalogen, istället för att bara slå upp de blå sidorna.

Vet ni vad det bästa är? Leksak(skatalogen) från BR.

2 kommentarer:

  1. Nu har mina barn passerat den åldern men ett mycket bra beslut fr BR's sida måste jag säga.
    Ang dina förra inlägg, jag hade nog oxå farit illa av en sån film i 3D, jag klarar inte av sånt. Det blir nog obalans i rörelsesinnet på nåt vis.
    Ang hur dom väljer ut elever. Tyvärr är det väl så att dom vill ha lätta, lönsamma elever o då får andra stå tillbaka.
    Ruttet men tyvärr sant....
    Ha en bra dag !!

    SvaraRadera
  2. Jag håller verkligen med! Jag reagerade nästan direkt på det nya upplägget - sedan blev jag ledsen över att man 2013 reagerar så överraskat positivt på något som vi verkligen borde har sett som normen..

    Kramar

    SvaraRadera