onsdag 27 november 2013

Val

Nu i höst har jag suttit med på två föreläsningar på den skola där jag undervisar. Den ena, i början av terminen, var med livscoachen Olof Röhlander, som var där för att peppa och motivera. Som någon kanske minns, så gjorde den föreläsningen mig mest arg.

Idag har jag lyssnat på Annika Östberg, som satt 28 år i amerikanskt kvinnofängelse innan hon flyttades till Sverige. Ni kanske minns historien? Om inte, följ denna länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Annika_%C3%96stberg

Om ni har chansen, så lyssna gärna på någon av hennes föreläsningar just för att man så sällan nu i Sverige får chansen att höra någon med en stor historia men ett behärskat sätt att framföra den. Jag blev imponerad av hennes sätt att bara berätta, rakt av, med viss distans och ironi. Och fast det inte förekom en enda powerpointbild eller ens något vidare känslomässigt kroppsspråk, så satt flera stycken och torkade tårar flera gånger under timmen. (ja, jag med. Lika bra att erkänna.)

Det som mycket av Östbergs föreläsning handlande om var alla de gånger hon kunde ha gjort ett val som fått hennes liv att bli annorlunda - eller nej, jag tar tillbaka. Det handlade nog egentligen om hur man lever med de val man har gjort och faktiskt förlåter sig själv för att man gjort dem.

Och inte en enda gång (det var nog det jag uppskattade mest) sade Östberg något i stil med att "mina val har gjort mig starkare och jag kan inte ångra något som gjort mig till den jag är" . Tack och lov. För, som ni vet, tycker jag sådant är den värsta sortens dravel.

Vill ni vara med på en föreläsning läggs datum för öppna föreläsningar ut här: http://www.annikaostberg.se/forelasningar
och man kan också boka henne via Talarforum.se

3 kommentarer:

  1. Ja, jag blev oerhört tagen av hennes föreläsning när jag på Kalmar teater 28e jan i år. Ett helt otroligt livsöde o ändå har hon förståndet i behåll..

    SvaraRadera
  2. Hon verkar oerhört fascinerande!

    SvaraRadera
  3. Nä jag klarar inte heller av såna uttalanden.....gumejbevars.

    SvaraRadera