torsdag 20 februari 2014

Den perfekta smekningen

Det finns många saker man forskar om. Många. Idag läste jag resultaten av ett av dessa forskningsprojekt i DN. Helena Backlund-Wasling vid Salgrenska insitutet i Göteborg har tagit reda på hur den perfekta smekningen fungerar och vad vi har den till.

Genom att fästa en mätningsnål under huden i armen har man kunnat tjuvlyssna på nervreaktionen på en beröring. Det vi reagerar starkast på är följande:

- En lätt hand
- En hudtemepererad beröring
- En hastighet på smekningen som motsvarar 5 cm per sekund.

Och varför använder vi denna smekning? För att skapa band mellan människor, samhörighet. Jag blev förstås nyfiken på exakt hur denna smekning känns. Lätt att tajma, trots allt. Och vet ni? Det är exakt den sortens smekning vi rent automatiskt använder när vi till exempel stryker ett barn som håller på att somna över håret. Eller när vi har en spinnande katt i knät.

Men nu har vi ju hårddata på att vi gjort rätt i alla fall. Här är länken till artikeln: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-far-din-smekning-bast-effekt/

Nedan: experter på processen, tillsammans för cirka två år sedan

3 kommentarer:

 1. Låter väldigt rimligt.
  Kan minnas att jag både smekt så och blivit smekt på det sättet.
  Klart intressant!
  Fin bild för övrigt!

  SvaraRadera
 2. Den smekningen är jag med expert på, det blir så när en har huset fullt av närgångna gosiga katter... Så bra, för då är det den jag använt på mina barn, känns som om jag ger dem en bra start i livet! Gillar sån forskning!

  SvaraRadera
 3. Underbar Bild! Och intressant forskning..

  Kram

  SvaraRadera