lördag 22 mars 2014

Garderobsfilm

Inte en Narnia-film alltså. Eller en film om en garderob. Eller ens en film man ser i garderoben, lite hemligt. Utan helt enkelt en film som haft inflytande på ens garderob. Har ni en sådan? Jag tror, att de flesta kanske lite omedvetet har en. Vanligen en som man sett i ens mest formativa år. Det skulle kunna vara en artist av annat slag också, förstås. Men just nu gällde frågan - film.

Jag har under gårdagskvällen och i morse tittat på 90-tals film. Det var ett årtionde då jag gick ofta, ofta på bio och nästan alla filmer från den eran är förknippade med folk som jag såg filmerna med. Så när jag hittade filmen Sliver från 1994 så var mina första tankar: "Bra story, dåligt skådespeleri och jag såg den med en rödhårig kille med vikingaskägg som hette Peter." Det var mina minnen av den rullen innan jag började titta.

Efter ungefär 40 minuter började jag inse att filmen kanske påverkat mig mer än så. Den är, eller har varit, min garderobsfilm! Jag har ägt varianter av nästan varenda outfit som huvudrollsinnehavaren har i filmen. Vill ni se hur samtliga såg ut, så titta här:
 
Jag vet inte vad det berodde på. Så bra är inte filmen. Ira Levins bok är bra, men herregud... Baldwins agerande i denna film är så...ickebra att man lider lite varje gång han har en scen. Stone är inte supertrovärdig som frånskild och sexuellt hämmad redaktör i början av filmen heller. Men jag minns att jag gärna hade velat ha hennes lägenhet i filmen. Kanske tänkte jag att jag fick nöja mig med kläderna? I alla fall tror jag inte det gått över helt, eftersom jag för bara någon månad sedan köpte en marinblå klänning som är misstänkt lik den från filmen:
Och jag har ju sedan länge insett att min stilbas också är en blandning av Agent Scully
(Den här frisyren hade jag halva 90-talet och har haft igen flera gånger sedan dess)

..och Vänner-Rachel. Outfiten på bilden har jag haft en identiskt, fast jag tror min tröja var ljusare brun.
Eftersom 90-talet var så grått, brunt och marinblått, så gick jag därför en extravända på stan idag och samlade på mig en hög tröjor i färger som inte alls har med 90-talet att göra:
Jag var jättestolt över mitt medvetna stilbyte. Ända tills jag insåg att jag inte utvecklats alls. Jag har bara bytt till en garderobsserie. Nu för tiden så har jag samma garderob som Courtney Cox. I Cougar town (som ju är det nya vänner...)
Men vad fan... det följer ju ett stort vinglas med den stilen i alla fall.2 kommentarer:

  1. Halli, hallå, nätet strular, så nu kanske du får flera kommentarer från mig... Jag ville se ut som Madonna i Desperatley seeking Susan, och en kompis återskapade både lägenhet och garderob från American Gigolo, ner till slipsarna i byrålådan...

    SvaraRadera
  2. Härligt inlägg... Jag önskade länge att se ut som Molly Ringwald i Pretty in Pink. Men mina försök i den genren var dömda att misslyckas... Jag var inget chict bohemtjej... Kram

    SvaraRadera