onsdag 5 mars 2014

Stava rätt

I ett tag nu har jag varit väldigt fascinerad av spelling bees. Ni vet, de där man någon gång har sett på amerikansk film som i denna:
 

Men jag har nog aldrig riktigt fattat vilket blodigt allvar detta är. Kanske beror det på pengarna? I Scripps Spelling Bee, som är den mest kända tävlingen är prispengarna inte dåliga direkt. Vinnaren i finalen får 30 000 US dollar, tvåan 12. 500 och trean 3 000 och så vidare. Det motsvarar två collegeår för vinnaren, ett för tvåan.

Och det är för att stava rätt. Något man egentligen kan göra från vilken samhällsklass eller social ställning som helst, så länge som skolan eller biblioteket har en Websters dictionary (som alla orden hämtas ifrån). Givetvis måste man ha ro att plugga och inte vara dyslektiker osv, men man behöver ju inte heller ha föräldrar rika nog att betala för dyr sportutrustning eller musiklektioner eller så.

Jag ger mig f-n på, att hade jag varit tvungen att växa upp i USA så hade jag nog gått spelling bee-vägen jag också.
Hur är orden då, som man måste klara i finalen? Ja, här ser ni finalomgången från ett par år sedan:Skulle ni klara detta? Hmm...

2 kommentarer:

  1. Jag gillar inga sorters tävlingar så det här hade inte varit nått för mig... Även om jag allt som oftast överraskar mig själv med att kunna stava udda ord... Och INTE kunna stava de vanligaste orden... Som förstås där jag vill ha två s i slutet och tyvärr där jag bara vill ha ett r i slutet...

    SvaraRadera
  2. Ohh, detta hade verkligen varit min grej - inte för att jag kanske hade klarat mig jättelångt, men jag hade givit mig den på att vinna tävlingen och därför läst Webster från pärm till pärm..

    SvaraRadera