tisdag 4 mars 2014

Logik, semlor och rysskräck

Det kanske känns som en totalt missvisande bild med tanke på att större delen av detta inlägg handlar om diktatorer, gränser och hur man kan ge bort delar av en kontinent utan att tänka efter först. Men i alla fall. Här är en bild på en av de tre semlor med cappucinogrädde jag gjort och svullat i mig idag för att fira fettisdagen. För så ska man göra. Frågan är nu om man sagt a (svulla semlor) också måste säga b och nu fasta i 40 dagar fram till påsk. Måste man följa hela traditionen eller kan man plocka valda delar? Hm?















I morse när jag åkte till jobbet blev jag på radion påmind om det faktum att landsnamnet Ukraina betyder gräns, eller gränsland. Och ja, det påminde mig om att just den trakten är en sådan där hotspot för trubbel och krig som tycks dyka upp lite varstans på jordklotet. Ett sådant där ställe man kan gissa på när man får en fråga om var ett uppror eller världskrig startat i TP. Det är alltid något rike som slitit och dragit i Urkaina - egentligen var det väl bara under Sovjetväldet som det var helt oviktigt var dessa gränser gick (och det var ju inte ett idealiskt och harmoniskt läge i sig...). Och - inte att förglömma, det var ju då som Crustjev fick för sig att ge bort Krim som present till sin gamla landsdel. Där har man ju ett stort jäkla felslut i sig som alltid görs och aldrig får något lyckat utgång. Att man ger bort en bit av ett land som någon sorts dåligt-samvetes-present. Som Israel. Eller Krim, då. Vi här i Sverige har väl gett bort Danmark och Skåne några gånger... det har ju inte varit helt friktionsfritt.

Så nej, jag har inte egentligen varit förvånad över hela utvecklingen Ryssland-Ukraina. Jag tycker fortfarande att det hade varit en god idé att hålla sig borta från OS (men herreguuuud, då hade ju inte folk fått se Kalla åka skidor och hur hade vi DÅ överlevt...), men jag är inte förvånad. Det som däremot förvånar mig i sammanhanget är detta:

1) Folk som tror att det skulle göra någon som helst skillnad om vi börjar rusta upp det svenska försvaret inför rysshotet. Detta inkluderar vår egen statsminister som antingen måste ha lyssnat på någon mediarådgivare som övertygat honom om att pöbeln håller sig lugn om han agerar landsfader och flyttar några flygplan till Gotland, eller också är han dum i huvudet på riktigt. Även om vi lade alla våra resurser på att omedelbart och fullständigt började rusta upp det svenska försvaret mot Ryssland, så är motsvarigheten lika betydelsefull som att ge en 45kg sjuttonårig tjej en självförsvarslektion via xbox kinect och sedan skicka henne på Finlandskryssning med fem stycken tidigare sexbrottsdömda cage fighters i en klänning gjord av kräppapper.

2) Samma folk som på något sätt tror att Putin ska uppföra sig logiskt och rationellt. Varför tror man alltid att diktatorer, korrumperade statsmän och psykopater i allmänhet ska agera som normalmänniskor? Då hade de först och främst aldrig kommit till den positionen och hade framför allt aldrig kunnat behålla den. I det här fallet gissar jag att åtminstone medlarna som anlänt till Ryssland betraktar Putin med all misstro och misstänksamhet de kan uppbåda, just därför att det är det enda man kan göra i läget. Det går inte att förvänta sig ett rationellt agerande enligt de fakta vi blir presenterade med nu. För under ytan är det någon snedvriden agenda som pågår. Vi vet egentligen ingenting just nu.

Men inom kort får vi se.

2 kommentarer:

  1. Jag tror han är dum i huvudet på riktigt. Och herr P är en räv. backade bort från presidentposten några år och skickade fram den där vad han nu hette som kanonmat och sen tog han över igen. Eller så styrde han hela tiden antagligen.En slug psykopaträv.

    SvaraRadera
  2. Håller med Pipan ner till sista bokstaven! Och j*lars vad folk kan vara korkade och liksom tro att saker och ting egentligen gör någon skillnad. När det är annat man kanske borde ägna sig åt… Kram

    SvaraRadera