fredag 7 mars 2014

Sex gör dig smartare

Dags för lite lagom kvasivetenskaplig forskning då, innan helgen sätter igång på allvar. I ett nyhetsbrev idag fick jag veta att man faktiskt kan återställa hjärnfunktioner och snabba på återväxten av nya hjärnceller på ett mycket enkelt sätt. Genom att ha sex.

Innan ni nu kastar er i kommentarsfältet och skriver åt mig med versaler, vill jag skynda mig att tala om att detta påstående är underbyggt av en vetenskapligt utförd och värderad undersökning på University of Maryland. Det är ju inte Harvard. Men ändå. Det är inte The institute of light and magic heller.

När man har sex ofta och regelbundet ökar nybildandet av celler i Hippocampus, du får bättre minne, lättare att koppla ihop nya och gamla erfarenheter med varandra och får på det hela en mycket fräschare hjärna. Studierna visar att det till och med föryngrar hjärnans funktioner. På samma sätt visar det sig att om man inte har sex under långa perioder så sjunker intelligensen markant.

De dåliga nyheterna i sammanhanget är att studierna än så länge bara är utförda på möss.

De goda nyheterna är att studien inte specificerade om man måste ha en partner med i sexakten eller inte. Så det kanske bara är att öhm... hjärnboosta lite på egen hand om man känner sig trög.

Åh, just det. Sen var det det där med att studien utförts på premisserna att man ska ha en halvtimmes sex per dag. Japp.

Själv sitter jag och hänger vid bordet i matsalen iklädd grå onepiece, håret i Lilla My-tofs och världens kanske fulaste fluffiga rosa sockor. Det ser på ett ytligt plan inte helt lovande ut för intelligensträningen ikväll. Men å andra sidan är jag ju gift, vilket ju är detsamma som att man lovar varandra att ställa upp med sex hur illa den andre än ser ut (är det inte?) och jag kan ju alltid komma med argumentet "Jaha, men då får du ta hand om mig när jag blir för tidigt senil, då!"

5 kommentarer:

 1. Undra på man har dåligt minne. Och jo, det är sant det där med oavsett hur man ser ut. Eller hur man luktar. Eller hur man har svullat ut sen sist. (Och det kan diffa på 5-6 kilo).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur snorig/bitchig/emo man är. Möjligen får man släcka lyset. Den utvägen finns ju :-D

   Radera
 2. Hahaha, sex hjälper ju mot allt! Åtminstone om du är en gnagare... Kanske därför de är så fantastiska på att reproducera sig...

  SvaraRadera
 3. Aha!!! Attans vilken häftig människa jag hade varit då!!! OM jag hade haft sex - överhuvudtaget då.. För en annan ÄR ju liksom redan rätt cool… Och har väldigt lite sex.. *skrattar*

  SvaraRadera