tisdag 16 oktober 2012

Älska krånglet

Om ett par veckor har jag blivit tillfrågad att prata en halvtimme för några högstadietjejer om hur det är att vara kvinna och företagare sådär "på riktigt". Just idag har mest arbetat med sådant som går under beteckningen Allmänt Krångel och är känner mig en aningens slut i knoppen.

Under rubriken Allmänt Krångel går till exempel sådant som att ha med återförsäljare av böcker att göra. Jag försöker verkligen begränsa mig där, eftersom det verkar helt omöjligt för två handlare att hålla sig till samma avtal. Vissa har ingen lagerhållning, utan tar en årsavgift för katalogisering, marknadsföring och frakt, andra har consignementförsäljning och en tredje tar 20% av varje såld bok, men då måste det alltid finnas ett lager hos leverantören på minst tio böcker....

Mja, det är lite mycket att hålla reda på.

Det kanske är en bra sak att förmedla till högstadietjejerna? Att bygga upp allting stegvis och tänka efter före så att man har tid att krångla ut en grej i taget? Jag vet inte om det är rätt för alla, men det är så jag vill jobba i alla fall.

För livet är så himla bra på att krångla till sig ändå, och hur man än planerar är det i alla fall sånt som faller mellan stolarna. Även om jag och min man har arbetsfördelningen klar mellan oss i det stora hela, så dyker det i alla fall upp nya grejer som inte kan placeras i någon tidigare existerande kategori. Som att köpa duschslang.

Vår duschslang i metall har gått av och lindat upp sig på något vis och om man inte passar sig så skär man sig på den. En ny sådan slang kanske kostar en hundring och vem som helst av oss skulle lika gärna kunna köpa den - men det blir bara inte gjort! Vi har genomfört flera, ack så väldigt mycket mer komplicerade inköp den senaste månaden, men på duschslangen går vi bet.

Det beror förstås på att vi inte har gjort klart för oss om duschslangens hör till kategorin "inredning" som är mitt inköpsområde eller "rörmokeri" som är min mans. Det hade kunnat falla under kategorin "äckligt underhåll" som också är min - jag blir oftast tillkallad för att rensa bort hår och exkrementer, lyckliga jag - eller under kategorin "saker som behöver skruvas dit med lite tålamod" - min mans.

Allt jag vet är att jag under veckan besökt både Cheapy, Ica Maxi och Jysk, och min man besök Jula, Claes Ohlson och IKEA. Alla ställen där man kan köpa slang. Och fortfarande: trasig dusch.

Det kanske är ett gott råd både vad det gäller företagande och familjeliv: "Älska krånglet, för då har du mycket att älska!"

På bilden: äldste sonen (som aldrig är särskilt krånglig) äter köttbullar på IKEA medan hans pappa inte heller kommer ihåg att köpa duschslang.

4 kommentarer:

  1. Haha! Vilket gulligt inlägg!
    Men det slog mej, ingen av er har ju hunnit titta på Bauhaus! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, och vi har ju Biltema kvar också. Och Rusta...

      Radera
  2. Ahhh... den allom käckande duschslangen... Hos oss heter den "avkalkning till kaffemaskinen". Ingen av oss lyckas köpa den... Och otroligt charmigt "icke-krångel" som festar på köttbullar... *ler*

    SvaraRadera
  3. Vi har oxå en uppdelning av arbetsuppgifter här hemma, fast det verkar bara vara jag som vet om den... Ta hand om sopor är definitivt min mans, men det funkar inte så bra. Kanske ska ta och tala om för honom att det är hans avdelning...

    SvaraRadera