onsdag 10 oktober 2012

Katten lever! Eller inte!

Igår avslöjades att årets två Nobelpristagare i fysik heter Serge Haroch och David J Wineland, två kvantfysiker. Chansen att förstå vad de egentligen gjort eller upptäckt är för oss vanliga människor ungefär, eh...noll. Eftersom nu kvantfysik är ett så svårt ämne att inte ens kvantfysiker till fullo begriper det.

I princip skulle jag vilja påstå att de här två herrarna fått Nobelpris i att öppna en låda och titta inuti.

Nu handlar det inte om vilken flyttkartong som helst, givetvis. Utan om en metaforisk låda som innehåller ett speciellt litet pälsdjur. Schrödingers katt.

Edwin Schrödinger beskrev 1935 problemet med kvantfysik så här:

En katt är instängd i en låda tillsammans med en flaska med gift, en sensor och ett radioaktivt ämne. Om sensorn uppfattar att det finns radioaktivtet i lådan så går flaskan sönder, giftet läcker ut och katten dör. Kvantfysiken stipulerar, att efter en viss tid så är katten antingen levande, död, ingetdera eller bådadera. Inte förrän vi kan öppna lådan (kvantfysiken) så kan vi verkligen se om katten lever eller är död.



Vad herrarna Haroch och Wineland gjort är i princip att de kommit på ett sätt att öppna lådan och peta på katten med en pinne. Metaforiskt sett.

Deras upptäckt av ett sätt att kontrollera kvantfysiska partiklar kan leda till utvecklingen av extremt exakta klockor och superkomplicerade hypersnabba datorer.

Så nu är det alltså bara en fråga om tid innan Skynet bildas och Terminatorerna kommer, med andra ord :-S

3 kommentarer:

  1. Eh, jag är tyvärr förvirrad. Verkligen.

    SvaraRadera
  2. Och tack vare The Big Bang Theory visste jag vad Schrödingers katt var för något, och sen säger de att TV fördummar...

    SvaraRadera