måndag 1 oktober 2012

Bluff, båg och skolfoton

Det finns förmodligen 10 000 foton på mina pojkar vid det här laget. Konservativt räknat. Och de foton jag gillar minst är dem jag betalar mest för. Skolfotona. I år betalar vi 950 kronor för foton vi egentligen inte vill ha.

Varför?

Jo, därför att vi inte kan styra vår konsumtion tillräckligt mycket där.

Skolfoton är ett fantastiskt minne för barnen, men det vi främst är ute efter är skolkatalogen och gruppbilden, och kanske, kanske ett stort porträtt att använda på någon vägg. Nä, stryk det. Jag kan ta en bättre porträttbild själv. Jag avskyr de där uppsträckta porträtten mot trist, grå bakgrund.

Vad jag absolut INTE vill ha är en miljon småkort som hamnar i en låda eller någon spiffig nu grej som i år - skolfoto på kylskåpsmagnet. I år fick vi dessutom det tveksamma nöjet att få en porträttbild på den yngste sonen som inte var helt i fokus. Tydligen går hela processen med en sådan hastighet att fotograferna inte ens hinner kolla sådant innan de packar ihop.

Men gissa vad? Vi kan inte välja bara skolkatalog och gruppfoto + en bild till. Man kan bara köpa hela paketet med skolkatalogen som tillägg. Alltså får vi betala för en produkt där 75% aldrig kommer att användas.

Det är riktigt fult och fegt av fotoföretagen att inte ge familjerna full valfrihet. Det finns inga som helst tekniska hinder för det. Efter att fotona är tagna borde varje familj få gå in på nätet och välja helt fritt mellan samtliga format och foton. Nu vill säkert någon gärna komma och påstå att detta blir för krångligt och för många olika beställningar att hålla rätt på.

Bullshit.

Det är inte som om det sitter någon stackare och sorterar beställningarna för hand och mödosamt framkallar varje foto i ett mörkrum. Till och med jag, mini-mini-företagaren har en webshop som håller reda på beställningar, lager och automatiskt skriver ut fraktsedlar och fakturor och adressetiketter.

Den enda anledningen till att man inte redan har infört den här förändringen är att man naturligtvis utnyttjar den emotionella sidan, där man inte vill vara den enda förälders som säger "Ledsen, men du kan inte få någon skolkatalog för vi vill inte ha de andra korten! Du får titta i dina kompisars katalog!"

Fult. Mycket fult. Och jag hoppas det blir en ändring snart. Annars kommer jag helt enkelt börja fråga mina barns klasskompisar och deras föräldrar om de inte vill samlas en stund hemma hos oss och ta gratis skolkort. Jag ställer upp med fotoutrustningen och de får en fil med alla foton där de kan framkalla vad de önskar.

7 kommentarer:

  1. Men där våra tar kort kan man välja gruppbild o katalog men inte resten. Men givetvis måste du ta hem hela paketet för att skicka tillbaka resten :((
    Ha en bra dag!!

    SvaraRadera
  2. HA! Det där har jag också varit förbannad över och då har jag ändå inga egna barn. Men jag har ju några systrar som har barn och det är samma skit varje år med de däringa skolfotopaketen. Mamma som är motvalls har vägrat köpa skiten de senaste åren som Kriss gick i skolan.

    Din idé om att samla klassen hemma var inte alls dum. Och löv-bilden är bättre än de flesta skolfoton jag sett.

    SvaraRadera
  3. Vi har också alltid kunnat välja ut vilka olika bilder vi vill ha. Få se hur det är med dotterns bildpaket iår. Har ofta bara sparat enstaka biler och ibland inga alls om de inte varit bra. Tycker också det är fult av dem och svindyrt är det dessutom. Att framkalla bilder idag är ju annars billigt.
    Superfin bild på dina killar!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Eller hur? Skolkatalogen och gruppfotot är det man vill åt, och kanske nått foto till väggen och till mormor/farmor... Jag rotade runt hos dem och försökte hitta ett paket som passade oss, men det var helt omöjligt!

    SvaraRadera
  5. Underbart Åsa!!!! JUST det borde man göra!!! Faktiskt! Så att föräldrarna slipper lägga ut alla dessa pengar... För halvdåliga bilder.. Jag skall banne mig ta upp detta på ett föräldrarmöte!!

    Mina killars skolor har anlitat ett företag (just nu kommer jag inte på vilket!) som faktiskt mailar en fotoförslag innan och man får välja precis hur man vill. DET är bra. Och skönt!

    Kramar

    SvaraRadera
  6. Jag kan gå in och välja mellan 3 olika bilder på Thor som de har tagit på honom. Sedan kan jag även välja hur bildpaketet ska ut. Både storlek och layout på bilder, men även om jag bara vill ha gruppbild eller katalog. Här i stan har vi Kungsfoto.

    SvaraRadera
  7. Jag kan gå in och välja mellan 3 olika bilder på Thor som de har tagit på honom. Sedan kan jag även välja hur bildpaketet ska ut. Både storlek och layout på bilder, men även om jag bara vill ha gruppbild eller katalog. Här i stan har vi Kungsfoto.

    SvaraRadera