onsdag 3 oktober 2012

The Wilhelm scream

Jag älskar verkligen sådana där intertextuella fenomen som bara uppstår och jag satt just och funderade på ett bra sätt att förklara begreppet.

Och så kom jag på det! Wilhelmskriket. Det är helt lysande.

Vad är då detta. Jo, under 1940 talet spelade en folksångare vid namn Wilhelm in ett skrik (till en början förekom det i en sång). Det skriket lades sedan i en ljudbank hos ett filmbolag och användes i ett antal filmer under 1950- och 1960-talet.

Efterhand började förstås den flitiga användningen uppmärksammas av filmnördar, och en sann Nerdmaster - Ben Burtt (foleyartist och tvåfaldig Oscarvinnare) köpte rättigheterna och döpte skriket till just The Wilhelm Scream. Sedan dess har Burtt gjort det till en grej att använda skriket i ett enormt antal filmer, bland annat original Star Wars och alla Indiana Jones-filmerna.

Här är hela listan: Wilhelm Scream

Och här är en av sammanställningarna av hur skriket använts i filmer (så ni får höra det!)

Det är ett riktigt bra exempel på hur intertextualitet funkar - ett ni vet att vi vet att ni vet...

När man väl börjar uppmärksamma fenomenet så får man ytterligare information som lägger ett ytterligare lager på upplevelsen. När man hör ett Wilhelm Scream så får man också automatiskt veta, att det är Ben Burtt som lagt ljudet och att filmen är i samma ljudfamilj som t.ex. Star Wars. Att han dessutom lagt in det som en kul grej, ett internt skämt mellan dig som tittare och honom som foley.

Nu får ni lyssna i fortsättningen :-)

2 kommentarer:

  1. Det där på muren på Hornborgen visste jag om. =D Skitkul.

    SvaraRadera
  2. Jösses!!!! Nu lärde jag mig en hel del! Tack!

    Kram

    SvaraRadera