onsdag 6 februari 2013

ARGO

Som nummer två av säsongens Oscars-filmer har jag nu lyckats se Argo. Och oj - den var bra, den. Det är faktiskt sällan en film lyckas få med så många faktorer jag verkligen gillar.

Här har ni handlingen, lite kort. Den baseras på faktiska händelser som offentliggjordes 1997 av Bill Clinton.

1979 sker revolutionen i Iran, Khomeni tar över och Shaen flyr till USA. Det iranska folket kräver hans utlämning, de vill se den man som plågat landet med sin hemliga polis hängd. USA vägrar att lämna ut den i cancer döende Shaen.

Som svar stormas den amerikanska ambassaden, och personalen tas som gisslan. Alla utom sex personer från Visumavdelningen som lyckas ta sig ut. De sex gömmer sig på den kanadensiska ambassaden. Blir de hittade kommer de att ses som spioner och avrättas direkt.

CIA ger Tony Menendez i uppdrag att få ut se sex amerikanerna genom att hitta på en bra täckmantel. Den bästa de kan komma på, är att Tony och de övriga sex ska låtsas vara ett kanadensiskt filmbolag som letar efter bra filmmiljöer till en kommande Sci Fi - film a la Star Wars. Till sin hjälp tar Tony en producent och ett specialeffektsgeni från Hollywood.

Så vad var det då jag blev så förtjust i? Det är en så skickligt tillbakahållen film. Man skulle mycket väl kunna tänka sig en hel massa USA! USA! USA! och en Tony Menendez som kommer insvepande som en annan Bruce Willis och räddar dagen! Man skulle kunna tänka sig en massa gråtande dramatik och vilda känslor från gisslan och otäcka, skrämmande, svartmuskiga bovar istället för ett nyanserat heterogent iranskt folk.

Men så var det inte. I de fall man behöver göra en kommentar om hur folk egentligen upplevde situationen och vilka känslor som fanns i de olika länderna - ja, då gör man det geniala draget att använda dokumentärt material från dåtidens TV-sändningar. En scen spelas och kameran går från skådespelarna över till en TV-skärm där dokumentärt material visas. Jag skulle kunna analysera den juxtapositioneringen i timmar.

Men det ska jag inte.

Jag ska bara sluta med att säga: Ben Affleck, baby! Du är härmed högtidligen förlåten för Daredevil och Gigli. Grattis i förskott till den (de) Oscar(s) du kommer att få. I alla fall bästa regi får du bära hem.

2 kommentarer:

  1. Jag tänkte så jag med att det här kan vara filmen som får Affleck att komma tillbaka från dumheterna. Ska appselut ses.

    SvaraRadera
  2. Låter som en film jag borde se!
    Kram

    SvaraRadera