fredag 1 februari 2013

Erotik före lunch

Vem är du i dina önskedrömmar? Vilka är de där böckerna och filmerna som du inte kan släppa, som du läser och ser om och om igen..?

Efter en förmiddag på Galleri Quirinus och efter att ytterst noga synat och diskuterat erotiska bilder från 1850-1930-talet som innehöll allt från nunnesex till akrobatisk gayporr och allt däremellan så är det ändå den mest intressanta frågan som går att ställa.

Idag så är erotiska bilder och pornografi (vad nu skillnaden egentligen är - det etablerade vi ju aldrig) lite allemansland. Lätt att få tag i. Vad än din speciella smak än är så går den ju att hitta med en enkel sökning - Google ställer upp, inte bara med vad du sökt efter utan med förslag på sådana sidor du kanske skulle gilla.

Men längre tillbaka så krävdes det aningens mer möda och pengar att få sin erotiska älsklingsrätt serverad i fotografisk form. Det gör på något sätt att äldre erotiska fotografier blir ett tidsdokument över den tidens favoritfantasier. Inte en helt liten mängd foton är till exempel av män som...hmm...betjänas av hushållerskan. Men där finns också en del stygga präster, arabiska prinsessor och rika 20-talskvinnor som får konstgjord andning i fel ände av den snygge livvakten. Om man säger så.




Bild från 1875. Kraftigt beskuren.








Just på grund av mängden och lättillgängligheten idag så tycker inte jag att just porr egentligen är så bra måttstock för våra hemliga fantasier. Jag tror att vi mer kan spåra dem i övrig kultur. Böcker, spel, film. Vilka är det vi fastnar på?

Var skulle vi vilja se oss själva? Vem av alla dessa fantasifigurer vill vi ha?

Eftervärlden får göra den undersökningen åt oss. Jag tror tyvärr att den kommer att handla en hel del om Baywatch och Twilight. Men så är det.

För den som vill se utställningen så går den i Köping till den 15:e.

1920-tal.

1 kommentar: