tisdag 14 oktober 2014

Är du vacker överallt?

Idag avslöjades det att Penelope Cruz blivit utnämnd till världens sexigaste kvinna. På ett sätt känns det ju fint att småbarnsmammor i 40-årsåldern kan få sådana titlar - men samtidigt så väcker sådana utmärkelser väldigt blandade känslor inom mig. Och inom mottagarna av titeln också. Cruz citerades med att säga att hon inte kände sig särskilt trött utan mest sömnberövad (har en 3-åring och en 1-åring, så det är lättförståeligt). När Bradley Cooper fick motsvarande titel för män förra året, så sa han att den fick honom ständigt att tänka: "Skulle världens sexigaste man verkligen göra så där? Du kan vara så mycket läckrare..." så fort han gjorde en vardagssluskig grej. Och det kändes helt sjukt.

Plus då att en persons sexig kan vara en annan persons totala turn off. Detsamma gäller ju med skönhet. Att en amerikansk tidning kan utse världens sexigaste är lite svårt att förstå, men jag antar att titeln blev för lång om den var helt i överensstämmelse med verkligheten (Kända kvinnor som ser sexiga ut på bild i enlighet med anglo-amerikanska ideal).

En amerikansk journalist gjorde för ett halvår sedan ett intressant experiment där hon skickade en bild på sig själv med osminkat ansikte och uppsatt hår till ett 40-tal olika art directors i 22 olika länder. Instruktionerna var enkla: Photoshop-a mig så vacker som möjligt.

Det här är några av resultaten:














 

Nu var ju detta, som det också upprepas i klippet ovan, ett experiment som saknar vetenskaplig validitet eftersom det var ett sådant litet urval av art directors. Man borde egentligen ha frågat kanske 100 personer i varje land och sedan sammanställt en kompilation av de gemensamma skönhetsdragen. Men det ger ändå en fingervisning om att skönhet är mycket kulturellt betonat. Ljusare skinn, mörkare skinn, rundare haka, spetsigare haka, mera hår, inget hår...

Och då har vi inte ens börjat prata personliga preferenser. Ja, det är ett svårt begrepp att definiera. Skönhet. Man får väl se sådana där utnämningar som en möjlighet att få diskutera sina egna preferenser då. För överens i den frågan lär vi aldrig bli ens i den närmaste bekantskapskretsen.

1 kommentar: