Om några minuter har solen gått ner helt och jag ska sätta in årets första omgång saffransbröd i ugnen. De här två sakerna följer dagens tema ganska snyggt. Min äldste son går i tredje klass och de läser världens religioner just nu. Olika symboler och högtider skvalpar runt i barnets hjärna och det märks att han grubblar över dem. Idag hade han till exempel fått för sig att han ville prova att Ramadan-fasta. Det tyckte jag att han kunde få om han ville. Det är ju inte som ett välfött barn inte klarar sig utan mat i de sex timmar som solen är uppe en novembersöndag. Men, eftersom samma barn inte är van att vara utan mat så länge, så går han nu och stampar och väntar på mörkret,
Det här med vad man får och inte får äta i olika trosinriktningar är för mig som religionens bonusmaterial - sådant som egentligen inte alls hör till filmen, men som ändå finns med på DVD:n. Och visst är det praktiskt. Att införa regler som egentligen hör till vad som pågår i ett samhälle rent socioekonomiskt och säga: "nä, det är religion! Sådant måste man följa om man ska till himlen/paradiset/nirvana/inte återfödas som dyngbagge."
Sedan kan det fascinera mig i all oändlighet hur viss mat blir sedd som nästan helig på inga andra grunder än att den är väldigt sällsynt eller väldigt bra att ha. Som salt, till exempel. En så nyttig mineral att den förekommer världen över i all sorts vidskeplighet. Eller just saffran, som ju i vissa fall varit helt förbjuden för vissa samhällsklasser för att den var så helig (eller dyr och sällsynt). Vit mat har ju också ansetts som helig i den kristna världen under lång, lång tid. Som det vita brödet eller det vita fiskköttet. Men det har vi ju verkligen gått ifrån, och många ser istället vitt mjöl, socker och mjölk som rena giftet. Det går trender även i mats värde, minsann.
Ägget är kanske den mest symbolladdade maten av dem alla, och helt rätt antar jag. Något jättebräckligt och oerhört starkt samtidigt, både ursprunget till allt liv och en perfekt föda. Och nödvändigt också för bullbak.
Bättre att köra ramadan nu än på sommaren. =)
SvaraRaderaVid midsommar! Det vore trist.
RaderaReligion ja.... En massa att hålla reda på att hålla reda på...
SvaraRadera