Att baka en tårta
Köket låg i vinkel ut från matrummet och var så litet att
det var omöjligt för mer än en person i taget att arbeta där. Men det gjorde
henne inget. Hon var van att manövrera i det trånga utrymmet vare sig det var
en hollandaisesås eller en gratäng eller bara en äggröra som skulle lagas. Idag
skulle hon ta sig an en rätt som hon kanske lagade en gång vart femte år
eftersom den var så komplicerad: en trevånings chokladmoussetårta med
chokladganache. Varje moment i tillverkningen hade sina fallgropar och krävde
total koncentration. Det var en uppgift som passade för dagen.
Hon vispade äggen tills armen började kännas stel, men
slutade innan hon fick kramp i handen. Medan hon satte in kakformen i ugnen
viskade hon för sig själv: ”Om kakan reser sig jämt svarar jag ja, om det blir
en grop i mitten svarar jag nej.” Fyrtio minuter senare stod kakan och svalnade
på ett galler, lätt och luftig, vaniljdoftande, och med en yta så perfekt som
om den jämnats med vattenpass.
Så snart kakan blivit riktigt kall drog hon den till sig
och lindade den vaxade tråden runt vardera tummen. Sedan lade hon tråden över
kakan i en stor ögla och började försiktigt med den dela kakan till
tårtbottnar. ”Om någon av bottnarna går sönder svarar jag nej, blir de alla
hela svarar jag ja”, tänkte hon för sig själv. Alla bottnarna blev perfekta,
precis en dryg centimeter tjocka.
Om chokladen till moussen blev aningens för varm när den
vändes ihop med äggen, sockret och grädden skulle det hela bli grynigt och
smaka stekt ägg. Med berått mod hällde hon den smälta chokladen rätt ner i
mitten av skålen istället för att försiktigt hälla den nerför sidorna av skålen
så den hann svalna på vägen ner. Medan hon rörde nynnade hon för sig själv: ”Om
moussen blir slät så svarar jag ja, om den skär sig så svarar jag nej.” Moussen
blev slät och sammetslen och lade sig mellan tårtbottnarna som ett fluffigt,
kakaodoftande duntäcke.
Så var det endast chokladganachen kvar. Där var det
viskositeten som var avgörande. För mycket grädde gjorde att all glasyr rann av
och lämnade stora hål efter sig på tårtan. För lite grädde, och smeten skulle
hinna stelna innan den gick att sprida över hela tårtan. Hon lade
decilitermåttet i slasken och hällde på frihand ner en skvätt grädde i
kastrullen. ”Om ganachen bli blank svarar jag ja, om den spricker så svarar jag
nej!” sade hon högt till småfåglarna i trädet utanför köksfönstret. Och chokladglasyren
flöt ut och stelnade som en blank och orörd skridskobana över tårtan.
Då dörrklockan ringde stod den fantastiska skapelsen på
ett fat med hög fot, pudrad med ett lager florsocker, och väntade. Hon öppnade
dörren på andra ringningen. Han stod med ena foten uppe på trappan och den
andra vänd utåt mot trottoaren, som om han nästan tagit till flykten innan hon
hunnit öppna dörren. Han mötte hennes blick, frågande, och med ett tveksamt
leende. ”Kom in, sade hon med låg röst. ”Jag har bakat.”
Nu vill ju jag läsa mer...
SvaraRaderaHörredudu - vad var frågan? Bravo!
SvaraRaderaDet är ju alltid säkrast att säga nej...men ja kan vara så mkt roligare! BRA! Är du själv en fena i köket förresten? Det lät avancerat det där säger den som kör hårt på Stinas kyckling.
SvaraRaderaJag är hyfsad på att laga mat och börjar gilla det mer och mer. Jag är bättre på att baka.
RaderaHärlig text, Åsa! Jag tänkte hela tiden på när man drog kronbladen från prästkragen och sa "älskar, älskar inte".
SvaraRadera